Animale de companie

#pisici #rinichi #boli urinare #ingrijire pisica

Cum sa identifici si tratezi bolile de rinichi la pisici

Unele dintre cele mai grave afectiuni la pisici sunt cele de la nivelul rinichilor, iar de obicei acestea apar in cazul pisicilor inaintate in varsta. Detectate la timp, problemele la rinichi pot fi tratate, prevenind astfel complicatiile. Iata cum poti identifica si trata bolile de rinichi la pisici.



Observa dispozitia generala a pisicii


Pisica pare deprimata sau apatica? Nu mai are pofta de mancare si nu se mai joaca cu nimeni decat in cazuri foarte rare. Ii este sete mai frecvent decat in mod normal? Atunci este foarte posibil sa existe o problema la nivelul rinichilor.


Acorda atentie procesului de urinare


Daca pisica si-a schimbat frecventa cu care urineaza, daca isi face nevoile in afara litierei, urina prezinta urme de sange sau miauna de durere atunci cand urineaza, sansele ca ea sa aiba probleme cu rinichii sunt destul de ridicate.


Verifica respiratia pisicii


Desi nu este un moment prea placut, ar fi bine sa verifici daca respiratia pisicii miroase urat. Daca raspunsul este positiv, iar simptomul este combinat cu altele, exista riscul ca rinichii pisicii sa fie afectati.


Testeaza urina pisicii


Daca observi unul sau mai multe dintre simptomele mentionate mai sus, ia o mostra din urina pisicii si du-o la veterinar pentru un set de analize. Doar asa vei putea afla cu certitutine daca pisica este sau nu bolnava. Totusi, prezenta simptomelor indica o problema, as ca nu trebuie sa o eviti.


Ce ai de facut daca pisica are probleme cu rinichii


Schimba-i regimul alimentar


In momentul in care pisica este diagnosticata cu o boala de rinichi, este necesat sa ii modifici regimul alimentar, astfel incat sa ii reduci sursele de proteine, sodiu si fosfor.


Da-i suplimente


Veterinarul iti va prescrie cu siguranta suplimente alimentare , cum ar fi complexul de vitamina B. Ar fi bine sa respecti intocmai schema de tratament.


Ofera-i mai multe lichide


Incearca sa mentii mereu un castron cu apa proaspata la dispozitia pisicii tale. Daca totusi ea nu vrea sa bea apa, la nevoie se poate face o hidratare intravenoasa, dar numai in cazuri severe.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea