Animale de companie

#bolile animalelor #boli #medicamente #animale #pisici

Cum sa-i administrezi medicatia pisicii



De cele mai multe ori, pisicile refuza sa ia pastilele recomandate de medic, din cauza gustului amar si al mirosului neplacut. In acest caz va trebui sa apelezi la anumite trucuri pentru a-i administra medicamentele necesare.


1. Administrarea medicamentelor sub forma de comprimate

Metoda 1. Ascunde medicamentul intr-o bucatica de mancare

Daca pisica accepta aceasta tactica, iti va fi foarte usor sa-i administrezi medicatia. Pune pastila in interiorul unei bucati de carne. Daca pastila este foarte mare, o poti taia in doua sau mai multe bucati.

Asigura-te ca pisica a inghitit si pastila, nu doar bucata de carne. Unele pisici, in special cele mofturoase, indata ce simt medicamentul, il vor respinge.

Metoda 2. Sfarama si amesteca pastila in mancarea pisicii

Aceasta este o modalitate utila numai in cazul in care medicamentul nu are miros sau gust puternic, care o poate face sa nu accepte mancarea.

Sfarama foarte bine pilula, transformand-o intr-un praf fin. Amesteca praful rezultat cu hrana umeda pentru pisici. Este indicat sa optezi pentru hrana ei preferata. Astfel, ai mai multe sanse ca pisica sa o manance.

Atentie! Nu amesteca medicamentul cu o cantitate mare de hrana, deoarece animalul este posibil sa nu poata sa manance tot si totodata, sa nu ia tot medicamentul. Da-i mai intai o portie mai mica de mancare in care sa-i amesteci pastila, apoi daca ii mai este foame, ii poti da sa manacare simpla.


Metoda 3. Pune-i pastila pe limba si maseaza-i gatul

In cazul in care pisica nu accepta niciuna dintre primele metode, vei fi nevoit fortezi animalul sa ia medicamentul. Totodata, aceasta metoda este una dintre cele mai sigure. Iata cum trebuie sa procedezi:

1. Tine pisica in brate si cu ajutorul mainii stangi deschide-i gura, apasand cu degetele pe colturile acesteia.
2. Pune pastila la baza limbii pisicii si inchide-i imediat gura, fara sa-i dai drumul animalului. Tine-i in continuare gura inchisa, pana cand pisica va inghiti pastila. Daca nu o inghite, cu ajutorul unei seringi fara ac, ii poti da cateva picaturi de apa.
3. Maseaza incet gatul pisicii, imediat dupa ce i-ai dat pastila, pentru a o incuraja sa o inghita.
4. Inainte de a elibera pisica, deschide-i din nou gura si asigura-te ca a luat pastila.
5. La sfarsit, ii poti da o recompensa. Astfel o vei incuraja sa le ia mai usor pe urmatoarele si totodata va scapa de gustul amar din gura.

Atentie! Nu ii impinge pilula pe gat, pentru ca se poate asfixia!

Daca ii dai apa, cu ajutorul seringii, pune-i doar una sau doua picaturi langa dinti. Nu ii da mai multa apa, deoarece se poate ineca.

2. Administrarea medicamentelor pe baza de gel

In cazul in care medicamentul prescris de medic este sub forma de gel, administreaza-i-l folosind una dintre urmatoarele metode:

Metoda 1. Punei-l pe labute

O metoda foarte simpla este sa-i pui gelul pe una dintre labute. Pisica va incepe imediat sa se spele simtind „murdaria” de pe laba si astfel, fara sa stie, isi va lua medicamentul.

Metoda 2. Amesteca-l in mancare

Amesteca gelul cu o cantitate mica de hrana umeda. Alege hrana ei preferata, pentru a fi sigur ca pisica o va manca.

Metoda 3. Punei-l pe limba

O alta modalitate este sa-i pui gelul direct pe limba pentru a-l inghiti. Acest lucru il poti face in doua feluri:
1. Pune o cantitate mica de gel, direct din tub, pe limba pisicii deschizandu-i gura in prealabil. Aceasta prima metoda poate fi folosita numai in cazul in care tubul este mic;
2. Pune cate putin gel pe degetul tau. Cu ajutorul acestuia, lasa gelul pe limba pisicii si asteapta sa inghita, apoi poti relua operatiunea pana in momentul in care ii administrezi cantitatea necesara a medicamentului respectiv.

3. Administrarea medicamentelor lichide

Metoda 1. Amesteca lichidul cu mancarea

Este cea mai simpla metoda, insa care nu reuseste decat in cazuri foarte rare, deoarece gustul si mirosul medicamentului lichid poat fi mai intense decat cele ale unei pilule .
Procedura este aceeasi ca si in cazul administrarii unui medicament pe baza de gel.

Metoda 2. Pune-i lichidul direct pe limba

Cu ajutorul unei seringi fara ac, ia cantitatea de medicament necesara pentru a i-o administra o singura data.

Tine pisica in brate si cu ajutorul degetelor deschide-i usor gura. Pune-i pe limba cate o picatura de medicament si las-o sa inghita, apoi repeta operatiunea pana termini de administrat toata substanta necesara.

Atentie! Nu ii administra tot medicamentul odata, deoarece lichidul aluneca foarte usor pe gat si pisica se poate ineca sau chiar asfixia!

Tips:

  • Nu ii da niciodata pisicii medicamente, daca nu sunt recomandate de medicul veterinar!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului