Animale de companie

#papagali #hrana #animale #marele gri african #pasari

Cum sa hranesti corect papagalul Marele Gri African

Este esential ca alimentatia papagalului sa fie cat mai variata si sa urmeze o dieta echilibrata pentru a se mentine in forma si pentru a fi sanatos. Opteaza pentru o dieta bazata pe un amestec de semnite, insa ofera-i zilnic fructe si legume proaspete. In acest fel pasarea isi va lua necesarul de vitamine si proteine pe cale naturala, nefiind necesar sa ii administrezi suplimente nutritive.

 

1 Alimente permise in dieta Marelui Gri African

 

Seminte

 

Semintele pentru papagali trebuie sa fie cat mai variate: seminte de floarea-soarelui, semninte de dovleac, alune de pamant etc. Cel mai bine este sa cumperi un amestec de seminte special pentru papagalii mari, din PetShop si nu sa cumperi semintele separat din magazine nespecializate. Toate semintele se ofera cu coaja, deoarece papagalul si le sparge singur. Acest lucru este benefic si pentru ciocul papagalului, care se toceste in mod natural. In caz contrar, ciocul pasarii va creste foarte mult si vei fi nevoit sa apelezi la medicul veterinar pentru a-l scurta.

Poti opta pentru un amestec de seminte cu fructe uscate, acestea fiind mult mai nutritive datorita aportului crescut de vitamine.

 

Fructe/legume si alte alimente

 

Pe langa hrana de baza este necesar sa-i dai pasarii fructe si/sau legume proaspete, zilnic. Asigura-te ca fructele si legumele nu sunt tratate chimic. Pentru a evita o contaminare cu substante chimice, spala foarte bine fructele si legumele. Pentru o mai mare siguranta ar fi bine ca inainte de a i le oferi sa le cureti de coaja. Deoarece papagalii nu aleg mancarea numai dupa gust sau miros ci si dupa culoare , ar fi bine sa-i faci o salata de fructe/legume, care sa contina diferite culori care sa atraga pasarea: verde, galben, rosu etc.

Iata un tabel cu fructele si legumele permise in dieta pasarii:
 

 

Legume si vegetale Fructe
Ardei gras
Broccoli
Cartofi
Castravete
Dovlecel/Dovleac
Fasole verde
Mazare
Morcovi
Napi
Patrunjel
Porumb
Rosii
Salata
Sfecla
Varza de Bruxelles
Vinete

Ananas
Banane
Caise
Mere
Papaya
Pepene galben
Pere
Piersici
Smochine proaspete
Stafide
Struguri

 

ATENTIE! Nu ii oferi zilnic o cantitate mare de fructe, deoarece cantitatea mare de zahar existenta in acestea nu este sanatoasa pentru Marele Gri African. Cel mai bine este sa echilibrezi cantitatile de alimente in fiecare zi.

Alte alimente permise in dieta pasarii

 

Spre deosebire de alti papagali, marele gri african poate manca lactate si carne. Asadar este indicat sa-i dai papagalului din cand in cand cantitati mici de ou foarte bine fiert, iaurt, branza tofu si carne fiarta ( pui, peste sau vita).
De asemenea, ii mai poti da ocazional gustari precum: fulgi de cereale (fara adaosuri de zahar sau ciocolata), bucatele de paine, biscuiti (la PetShop poti gasi biscuiti speciali pentru pasari) sau orez brun fiert.

 

Suplimente

 

Papagalul Gri African tinde sa aiba deficiente de calciu. Asadar, este indicat sa-i dai coji de oua si sa-i dotezi colivia cu un os de sepia .

Nu ii da pasarii alte tipuri de suplimente de calciu sau vitamine, fara acordul medicului veterinar!

 

2 Alimente interzise in dieta Marelui Gri African

 

Exista o serie de alimente pe care nu trebuie sa i le dai, deoarece sunt nesanatoase: mancaruri gatite (prajeli, mancaruri cu sos sau mancaruri condimentate) sau junk food. De asemnea, evita sa-i dai avocado, rubarba, usturoi, ceapa si citrice; dar si seminte de mere si samburi de cirese si piersici(acestea din urma contin cianide).

De asemenea, papagalul nu trebuie sa manace dulciuri (dar in special ciocolata) si orice produs care contine cofeina sau alcool.

 

3 Cantitatea de hrana necesara

 

Hrana zilnica a papagalului trebuie sa fie compusa atat din seminte cat si din fructe si legume. Ofera-i aproximativ 120-130g de seminte zilnic, dar si fructe si legume proaspecte in proportie de aproximativ 30% fructe si 70% legume.

Pe langa acestea ii mai poti oferi ocazional mici gustari sau recompense.

4 Apa proaspata

 

Asigura-te ca pasarea are in permanenta apa proaspata la dispozitie. Chiar daca pasarea mai are inca apa in recipient, aceasta nu trebuie sa ramana acolo de pe o zi pe alta. In anotipul rece este suficient sa schimbi apa o data pe zi, insa in timpul verii este necesar ca aceasta sa fie schimbata de cel putin doua ori pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului