Animale de companie

#caini #alimentatie #animale

Cum sa hranesti caini mai mici de un an

Pentru a avea caini sanatosi este foarte important ca in primul an de viata sa beneficieze de o alimentatie corespunzatoare. In acest fel cainii isi vor dezvolta anticorpii necesari pentru a lupta cu anumite afectiuni la maturitate.

 

Primele 8 saptamani

 

Cainii nu trebuie separati de mama lor pana la varsta de 8 saptamani. Cainii care sunt luati de langa mama lor la o varsta mai mica de 8 saptamani au o predispozitie mai mare la imbolnaviri . Acest lucru se intampla din cauza faptului ca puiul nu beneficiaza de laptele matern, care ii intareste sistemul imunitar. Anticorpii sunt transferati de la mama prin lapte, puilor, ajutandu-i sa devina mai sanatosi.

La varsta de 3-4 saptamani, cainii trebuie sa inceapa sa consume si hrana pentru caini, pe langa laptele matern. Li se va administra doar hrana junior, moale, nu uscata, care va fi diluata astfel: o parte apa sau lapte praf pentru catei (se gaseste in farmaciile veterinare si la unele Pet-Shop-uri) si trei parti mancare. La inceput, pana cand cainilor le cresc dintii si invata sa manance, este indicat sa le sfarami mancarea cu ajutorul unei furculite, pana obtii o pasta. Daca acestia inghit o bucata de carne prea mare, se pot ineca. La aceasta varsta o masa pe zi este suficienta.
Chiar daca mama are suficient lapte pentru a-i hrani pana la intarcare este bine sa le diversifici hrana pentru ca atunci cand vor fi intarcati sa se adapteze mai usor cu hrana solida.

In jurul varstei de 6 saptamani, hraneste puii de catel de 3-4 ori pe zi. Bineinteles, cantitatile de hrana trebuie sa fie mici. Cateii au nevoi nutritionale diferite fata de cainii adulti. Asigura-te ca optezi pentru o dieta care le asigura necesarul de proteine si calciu si care are un nivel caloric corespunzator. In cazul in care optezi pentru hrana din comert, asigura-te ca este de tip „junior”. Este important ca inainte de a alege hrana pentru caini sa consulti medicul veterinar.

Odata ajunsi la varsta de 8 saptamani, cainii trebuie hraniti de doua ori pe zi.

 

Alimentatia cainilor care nu au parte de laptele matern

 

Cainii care nu au parte de lapte matern in primele saptamani de viata, vor trebui hraniti cu lapte praf, special pentru catei. Acesta poate fi gasit in farmaciile veterinare si in unele Pet-Shop-uri. Hranirea se va face cu ajutorul unor biberoane special create pentru catei iar in primele 2-3 saptamani, daca animalele sunt foarte mici, cu ajutorul unei seringi fara ac.

Este foarte important sa mergi cu cainii la medicul veterinar pentru a-ti spune de ce cantitate de lapte au nevoie zilnic si la cat timp trebuie sa-i hranesti. Cantitatea de lapte si perioada de hranire se face in functie de nevoile fiecarei rase in parte si de varsta.

De la varsta de o luna poti sa le dai si hrana pentru caini junior, pentru catei. Introdu hrana pentru caini in alimentatia lor, urmand instructiunile de mai sus.

 

Intre 3 si 6 luni

 

La aceasta varsta incep sa le creasca dintii. Din aceasta cauza isi pot pierde apetitul sau din contra vor dori sa manance mai mult. Continua sa-i hranesti doar de doua ori pe zi. In cazul in care observi shimbari in ceea ce priveste apetitul sau daca animalele au probleme stomacale, precum diaree, mergi cu puii la medicul veterinar.
Tot la aceasta varsta este indicat sa le dai cainilor o jucarie speciala pentru ros, insa numai la recomandarea medicului veterinar.

 

Intre 6 luni si 1 an

 

Pana la varsta de un an, cainii trebuie sa beneficieze de hrana pentru juniori. La aceasta varsta poti introduce in alimentatia lor si hrana uscata, tot pentru juniori. Aceasta este mai mica ca si dimensiuni fata de cea pentru caini adulti.

In general, trecerea la hrana pentru caini adulti se face in jurul varstei de un an. Inainte de a face acest lucru consulta medicul veterinar. Acesta iti va spune daca animalul este pregatit sa treaca la hrana pentru adulti sau daca va trebui sa continui sa-i administrezi hrana pentru caini juniori.

Trecerea la hrana pentru adulti se va face treptat. La inceput se va amesteca o parte hrana pentru caini adulti si trei parti hrana pentru juniori. Timp de cateva zile animalul trebuie sa manance acest amenstec, inainte de a mari cantitatea de harna pentru caini adulti si de a o scadea pe cea pentru caini juniori.



Sursa foto : www.trinatural.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului