Animale de companie

#animalute de companie #animale #pasare

Cum sa calmezi o pasare ranita

Atunci cand sunt ranite sau cand cineva incerca sa le prinda, pasarile sunt foarte stresate si incearca din rasputeri sa scape. De altfel, in caz de pericol, animalele reactioneaza in doua feluri – ataca sau fug, respectiv zboara. Daca vrei sa ajuti o pasare ranita , iata cateva sfaturi pentru a micsora disconfortul si a o ajuta sa se calmeze:


1 Evalueaza imprejurimile


Este bine sa te uiti in jurul pasarii pentru a vedea daca nu cumva un anumit factor ii genereaza o stare crescuta de stres.

Spre exemplu, daca pasarea ranita se afla pe sosea este posibil sa fie foarte stresata din cauza farurilor de la masini sau a zgomotului.

Apropiete-te cu pasi marunti de ea pentru a o indeparta de locul respectiv. Atentie, nu te grabi pentru ca este posibil ca aceasta sa se sperie si sa incerce sa zboare, fapt care poate duce la agravarea ranilor.


2 Ridica pasarea


Apleaca-te usor deasura pasarii pentru a o ridica de jos.

Tine aratatorul si degetul mare sub forma de “V” pentru a-i prinde partea din spate si a-i tine gatul in pozitie fixa atunci cand o ridici.

Astfel, pasarea nu va putea intoarce capul sa te muste.


3 Aseaz-o intr-o cutie


Pentru a o ajuta sa se calmeze este recomandat sa asezi pasarea intr-o cutie de carton. Nu uita sa faci cateva mici gauri pentru a permite aerului sa intre in cutie.

Daca nu ai la indemana o cutie, poti folosi o patura, un prosop sau un tricou. Ca si in cazul primei variante, asigura-te ca pasarea nu va fi sufocata.
 

4 Ajut-o sa se relaxeze


Evita sa faci miscari bruste si aseaza cutia, respectiv patura in care tii pasarea pe o suprafata dreapta.

De asemenea, incearca s-o tii intr-un loc cat mai linistit, pe bancheta din spatele masinii de exemplu.


5 Tine-o la caldura


La fel ca in cazul oamenilor, stresul poate fi redus semnificativ daca pasarea este tinuta la caldura.

Amplaseaza cutia in care tii pasarea intr-un loc calduros, eventual unde exista o sursa alternatva de caldura sau acoper-o cu o patura calduroasa.

Evita sa amplasezi mancare sau apa in cutie pentru ca apa consumata in conditii de stress maxim poate duce la pneumonie in cazul pasarilor.

De asemenea, daca se varsa iar pasarea isi uda penajul aceasta nu va reprezenta decat o sursa de stres suplimentar.


6 Ingrijeste-i ranile


Este recomandat sa duci pasarea la un control veterinar pentru ca cineva specializat sa se ocupe de ranile sale. Desigur, daca acestea sunt superficiale sunt sanse mari sa se vindece de la sine in cateva zile.

Verifica starea pasarii la circa 12 ore de la gasirea ei. Daca nu mai este atat de stresata o poti muta intr-o cutie mai mare. De asemenea, aseaza-i cateva seminte intr-un colt al cutiei.

Este bine sa eliberezi pasarea numai in momentul in care te-ai asigurat ca poate sa zboare pentru ca altfel va cadea prada cuiva.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului