Animale de companie

#chinchilla #rozatoare #cusca

Cum sa alegi si sa decorezi cusca unei chinchilla

este un animal de mici dimensiuni, originar din America de Sud. Chinchilla este foarte cunoscuta datorita blanii foarte catifelate si moi. In cazul in care vrei sa adopti o chinchilla, mai intai asigura-te ca ai la dispozitie suficient spatiu in care sa plasezi acesteia. Iata care sunt criteriile de care este bine sa tii cont atunci cand alegi cusca potrivita pentru chinchilla.

 

1 Alegerea custii

 

  • Dimensiuni


Fiind un animal foarte activ, chinchilla are nevoie de o cusca de dimensiuni mari, in care sa se poata misca in voie. Inainte de a lua o chinchilla, asigura-te ca ai suficient spatiu in care sa depozitezi cusca acesteia. Atunci cand alegi o cusca pentru o chinchilla trebuie sa stii sa inaltimea custii este cea mai importanta. Cu cat cusca este mai inalta cu atat chinchilla se va simti mai confortabil, deoarece ii sa sara si sa se catere pe rampe sau chiar pe gratiile custii. Crescatorii recomanda ca inaltimea custii sa fie de cel putin 1 metru.

Totodata, latimea custii trebuie sa fie de minim 50 cm iar lungimea de minim 75 cm.

 

  • Material

 

Opteaza pentru o cusca confectionata din otel inoxidabil si ai grija ca gratiile acesteia sa nu fie vopsite. Chinchilla are obiceiul de a roade gratiile, putand ingera vopseaua. Deoarece aceasta este toxica, ii poate cauza animalului probleme de sanatate.

De asemenea, este indicat sa se evite custile si accesoriile din plastic, deoarece acestea pot fi roase cu usurinta de chinchilla.

Acorda o atentie deosebita modului in care cusca este construita. Pentru a evita ca animalul sa se raneasca, aceasta nu trebuie sa prezinte colturi ascutite sau sa aiba gratii in care chinchilla s-ar putea rani. De asemenea, gratiile trebuie sa fie suficient de dese pentru ca animalul sa nu se poata strecura afara.

 

  • Podea

 

Partea de jos a custii poate fi acoperita cu hartie sau talaj. Este recomandat sa nu se foloseasca hartie tiparita provenita de la ziare, reviste sau din alte surse, deoarece chinchilla o poate roade, intoxicandu-se din cauza vopselei tipografice. De asemenea, in cazul in care optezi pentru talas, asigura-te ca acesta nu este confectionat din lemn de conifere (in special cedru), deoarece acestea contin o substanta toxica care ii poate provoca chinchillei dificultati respitatorii. Talajul se va schimba o data pe saptamana sau chiar mai des in cazul in care ai mai multe exemplare.

In comert se gasesc foarte multe tipuri de custi. Multe dintre acestea sunt supraetajate, avand una sau doua rampe pe care chinchilla le poate escalada. De asemenea, unele custi sunt prevazute in partea de jos cu un grilaj, care este inconfortabil pentru chinchilla. In cazul in care cusca pe care ai ahizitionat-o prezinta un astfel de grilaj, poti pune pe suprafata acesteia un placaj subtire din lemn.

 

2 Amplasarea custii

 

Cusca unei chinchilla trebuie sa fie plasata intr-o zona linistita a casei, unde sa nu fie deranjata de zgomotele puternice. In cazul unei familii cu copii este de preferat ca acesta sa nu fie pusa in camera copiilor deoarece acestia au obiceiul de a fi galagiosi, lucru deranjant pentru chinchilla.

De asemenea, cusca nu trebuie sa fie pozitionata langa fereastra. Chinchilla trebuie ferita de razele directe ale soarelui dar si de curent. Este de preferat ca temperatura camerei sa fie constanta pe tot parcursul anului. Chinchilla se va descurca foarte bine intr-o ambianta cu temperatura cuprinsa intre 20-25oC .

Pozitioneaza cusca pe o masa sau pe un suport special, astfel incat sa ajunga la inaltimea bustului tau. In cazul in care pui cusca direct pe podea, chinchilla se poate simti intimidata de prezenta persoanelor din jur pe care le va percepe mult mai mari.

 

3 Accesorizarea custii

 

Chinchilla va avea nevoie de recipiente pentru apa si mancare. Opteaza pentru recipientele din metal sau ceramica in defavoarea celor din plastic, pentru a evita ca acestea sa fie roase. In cazul in care optezi pentru recipiente din ceramica asigura-te ca le amplasezi intr-un loc sigur astfel incat chinchilla sa nu le verse. In schimb, in cazul in care optezi pentru recipiente din metal, acestea au avantajul de a se putea amplasa direct pe gratii, fara a exista pericolul ca chinchilla sa le verse.

De asemenea, chinchilla va mai avea nevoie de o casuta speciala in care sa se poata ascunde. Este de preferat sa optezi pentru una din lemn in defavoarea uneia din plastic.

In ceea ce priveste jucariile, poti opta pentru jucariile speciale pentru rozatoare (iepuri, hamstei etc) confectionate din lemn. Acestea au in general forma unor legume (morcov, porumb, etc) fiind excelente pentru ca animalul sa le roada, tocindu-si astfel dintii in mod natural.

In cazul in care vrei ca chinchilla sa se plimbe prin casa, poti cumpara o bila mare de plastic, similara cu cea pentru hamsteri (hamsterball). Aceasta se gaseste la unele Pet Shop-uri si este special confectionata pentru rozatoarele de talie mare precum chinchilla sau porcusori de guineea .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului