Animale de companie

#soareci #animale #rozatoare

Cum sa ai grija de un soarece

Soarecii sunt animale nocturne, care se ataseaza de stapan si interactioneaza cu acesta. Desi ti se poate parea ciudat, in ultimii ani aceste mici vietuitoare si-au tot facut aparitia prin casele oamenilor. Si nu, nu este vorba de o invazie de soareci, ci de un animal de companie de mici dimensiuni, care provine din crescatorii, special pentru a fi dat spre adoptie. Daca iti doresti un astfel de companion sau ai deja unul este bine sa stii ca are nevoie de ingrijiri speciale.

 

1 Amenajeaza-i un habitat

 

Cumpara potrivita
 

Spre deosebire de , care traiasc in grupuri doar in cazuri exceptionale, soareciilor le foarte mult sa aiba unul sau mai multi parteneri in cusca . Gandeste-te din timp cati soareci vrei sa adopti si in functie de aceasta decizie, alege habitatul potrivit. Daca doresti sa adopti mai multi soareci ar fi bine sa optezi pentru un singur mascul si mai multe femele. In cazul in care tii doi masculi in aceeasi cusca, este posibil sa apara lupta pentru teritoriu. De asemenea, daca nu doresti ca soarecii sa se inmulteasca ar fi bine sa optezi alegi doar femele.

Soarecii sunt activi in special in timpul noptii, iar ziua prefera sa doarma. De aceea au nevoie de o cusca spatioasa in care sa se poata misca si juca in voie pentru a-si consuma energia. Poti opta pentru un acvariu sau o cusca cu gratii.

In comert nu vei gasi custi speciale pentru soareci, insa poti opta cu incredere pentru o cusca de hamsteri . Marimea unei custi pentru o pereche de soareci este bine sa fie de minim 50 cm lungime si 40 cm latime. Totodata, o cusca supraetajata poate avea dimensiuni mai mici, dearece soarecele va putea folosi si partea de sus a acesteia.

Opteaza pentru o astfel de cusca deoarece hamsterilor la place sa se catere.
 

Accesorizeaz-o corespunzator
 

Cumpara doua boluri pentru mancare si un recipient special pentru apa. Un recipient pentru mancare il vei folosi pentru a-i oferi soarecelui grane iar pe cel de-al doilea pentru fructe si legume. De asemenea, cusca trebuie accesorizata cu jucarii speciale pentru rozatoare. Opeaza pentru o rotita speciala pentru hamsteri sau porcusori de guineea, in care sa poata alerga. Totodata, le mai poti achizitiona jucarii speciale pentru rozatoate precum figurine in forma de porumb, morcov etc. construite din bucati de lemn.

Daca ai o cusca supraetajata, o poti dota cu tuburi si rampe de acces catre etajul/etajele superioare. Soarecilor le va face placere sa le utilizeze.

Nu uita de coltisorul de odihna. Acopera fundul custii cu un strat de talas special pentru rozatoare. Evita talajul rezultat din Pin sau Cedru, deoarece contine substante toxice pentru rozatoare. Poti asterne un strat de talas cu aroma de lamaie sau mar verde daca vrei sa dai prospetime camerei in care tii cusca.
 

Amplaseaz-o strategic
 

Pozitioneaza cusca intr-o camera in care iti petreci cea mai mare parte din zi, deoarece soarecilor le place sa stea in preajama stapanului. Ai grija insa, sa nu tii cusca in curent sau in bataia directa a soarelui, deoarece pot raci usor sau pot face insolatie.

 

2 Mentine curatenia in cusca

 

Pentru a avea un soarece sanatos este important ca acesta sa traiasca intr-un mediu curat. Nu astepta pana cand vei vedea ca talasul este foarte murdar sau pana in momentul in care emana un miros neplacut. Este indicat ca talasul sa fie schimbat la cel mult doua zile. De asemenea, o data pe saptamana se ve spala acvariul sau tavita custii si se va dezinfecta folosind apa cu putin clor. Clateste apoi foarte bine.

 

3 Interactioneaza cu soarecele

 

Dupa cum am precizat in repetate randuri pana acum, soarece are nevoie sa interactioneze cu tine. In primele zile acesta poate fi speriat de tine si va incerca sa fuga sau sa se ascunda atunci cand te apropii prea mult de casuta lui.
Ai rabdare cu el pana cand se va obisnui cu prezenta ta. Odata ce nu se mai sperie cand te apropii de el, incearca sa-l hranesti din palma, pentru a vedea ca poate sa aiba incredere in tine. Incet incet te va lasa sa-l iei in brate.

Tine soarece cu grija. Nu-l strange prea tare in mana deoarece oasele sale sunt foarte fragile si daca va incerca sa scape si le poate rupe. De asemenea, ai grija sa nu-l scapi sau sa iti sara din brate, deoarece o cazatura de la o distanata mai mare de 30 cm ii poate provoca rani grave. Este indicat sa tii soarecele deasupra unei suprafete moi (cum ar fi o canapea), ca sa nu se raneasca in cazul incare sare sau cade.

Din cand in cand poti lasa soarece prin casa, insa numai sub supravegere stricta. Daca nu il supraveghezi, acesta poate roade cablurile si obiectele de mobilier sau se poate ascunde in cele mai mici si intunecate colturi ale camerei.

 

4 Hraneste-l adecvat

 

Hraneste soarecele cu un mix special pentru rozatoarele mici sau cu hrana pentru hamsteri. Pe langa aceasta hrana, ii mai poti da samburi de nuci, alune sau arahide nesarate si fara coaja.

Pe langa seminte, soarecele mai are nevoie de fructe si legume proasete. Va fi fericit sa manance morcovi, salata verde, broccoli, spanac, patrunjel, mere, banane, etc.

Atentie! Evita alimente precum: carne cruda, usturoi, citrice, mancare pentru iepuri (poate contine antibiotice), mancaruri gatite, dulciuri si alte alimente care contin alcool sau cofeina.

De asemenea, este foarte important sa-i pui zilnic apa proaspata, iar in perioada de vara, schimb-o de doua ori pe zi deoarece se incalzeste foarte mult.

 

5 Verifica-i periodic starea de

 

Chiar daca este doar un soarece, trebuie sa fii atent la starea de sanatate a acestuia. Un soarece sanatos are blanita curata si lucioasa. De asemenea, au ochii limpezi si sunt foarte activi. Daca observi ca soarecele tau sta se afla intr-o stare apatica sau prezinta secretii in zona ochilor, a urechilor sau cea anala, mergi cu el la medicul veterinar deoarece acestea sunt semne de boala. Netratate la timp, afetiunile se pot agrava rapid, ceea ce-i poate pune viata in pericol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului