Animale de companie

#animale #pasari #ingrijire #canari

Cum sa ai grija de un canar

Canarul a devenit cunoscut in intreaga lume datorita trilurilor minunate cu care ne incanta auzul. Ca orice pasare de companie, canarul are nevoie de ingrijiri si atentie din partea ta. In cazul in care nu este ingrijit corespunzator, va deveni apatic.

 

1 Ofera-i o perioada de acomodare si imblanzeste-l

 

Canarul, odata adus acasa, trebuie sa beneficieze de o perioada de acomodare cu noul habitat . Pune-i in colivie hrana la discretie si lasa-l singur in prima zi.

Incepand cu a doua zi stai cat mai mult prin preajma coliviei si vorbeste-i pe un ton calm, pentru a se obisnui cu prezenta ta. Treptat, cand nu se mai sperie de tine, poti incepe sa-i dai sa manance din palma, pentru a-l imblanzi.

Este bine sa stii ca, in functie de exemplar, unii canari se vor adapta mai usor noilor conditii de viata, iar altii mai greu. Cand canarul s-a imblanzit si nu se mai teme de tine, il poti lasa sa zboare liber prin casa. Ai grija, ca inainte sa inchizi geamurile si usile, pentru a nu pierde pasarea .

 

2 Comunicati in permanenta

 

Vorbeste zilnic cu pasarea si acorda-i atentie pentru a nu se simti neglijata. Este de preferat sa plasezi colivia in incaperea in care iti petreci timpul de obicei, insa ai grija ca in spatiul respectiv sa nu fie foarte mult zgomot. De asemenea, nu este indicat sa alegi camera copilului , chiar daca acesta sta mai mult pe acasa. Un copil galagios si agitat poate stresa pasarea.

 

3 Ofera-i timp pentru odihna

 

Spre deosebire de papagali , canarii au nevoie de un program strict de somn, deoarece in timpul zilei acestia nu se pot odihni. Asadar, in zilele de vara, cand noptile sunt scurte iar zilele lungi, este indicat sa acoperi colivia pasarii cu o bucata de panza, prin care sa nu poata trece lumina. In cazul in care pasarea se trezeste devreme si incepe sa cante, deranjand membrii familiei, lasa-i colivia acoperita pana mai tarziu.

In zilele de iarna este suficient sa-l duci seara intr-o camera in care tii lumina stinsa, pentru a dormi. Daca tii pasarea in camera in care stai si ai lumina aprinsa, aceasta nu va dormi, iar de la un numar prea mic de ore de somn se poate imbolnavi.

 

4 Asigura-te ca beneficiaza de bai regulate

 

In general, canarilor le place sa se spele singuri, de aproximativ doua ori pe saptamana. Daca nu i-ai achizitionat pana acum o cadita speciala pentru pasari, de la Pet Shop, ii poti lasa la dispozitie o farfurie mai adanca, cu apa.
In cazul in care pasarea refuza sa-si faca baie, stropeste-i usor penele cu putina apa. Pentru acest procedeu poti folosi o sticla cu pulverizator.

 

5 Taie-i unghiile regulat

 

Unghiile canarului cresc rapid si vor trebui taiate periodic. In caz contrar acestea il vor incomoda, iar pasarea nu va mai putea sa stea confortabil pe stinghii sau pe podea.

Verifica periodic lungimea unghiilor. In medie, acestea trebuie taiate o data pe luna. Priveste cu atentie unghia pasarii. Vei putea observa ca aceasta este formata din doua culori: o parte mai rozalie (aceasta este vascularizata) si o parte de culoare alb-opac. Taie varful unghiei cu ajutorul unui cleste special sau al unei unghiere, insa ai grija sa nu atingi partea rozalie, deoarece ii vei provoca pasarii durere si sangerari.

In cazul in care nu poti face acest lucru acasa, mergi cu pasarea la medicul veterinar.

 

6 Verifica-i starea de sanatate

 

Vizitele regulate la medicul veterinar pentru controlul periodic sunt obligatorii. In plus, trebuie sa fii in permanenta atent la comportamentul pasarii pentru a observa din timp eventualele semne de boala .

Bolile la pasari, indiferent de natura lor, aveanseaza rapid, iar neobservarea la timp a semnelor poate duce la moartea pasarii. De asemenea, este important ca in momentul in care nu mai canta, este apatic, tremura, isi pierde echilibrul etc. mergi de urgenta cu pasarea la medicul veterinar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea