Animale de companie

#pesti #acvariu #pestele clovn #anemone

Cum sa ai grija de pestele clovn

In ultimii ani pestele clovn a devenit foarte cunoscut in intreaga lume datorita filmului de animatie Nemo. Coloritul sau spectaculos il transforma in vedeta acvariilor, fiind indragit atat de copii cat si de impatimitii in ale acvaristicii. Pestele clovn este cunoscut si sub denumirea de Clovnul ocelat sau Amphiprion ocellaris si traieste in apa sarata.

 

1 Alege acvariului potrivit si locul in care il amplasezi

 

Alege marimea acvariului in functie de numarul de pesti pe care doresti sa-i ai. Pestii de apa sarata au nevoie de mai mult spatiu decat cei de apa dulce. Spatiul adecvat pentru o pereche este de recomanda un acvariu de minim 90 l. Pentru fiecare alt peste pe care doresti sa-l achizitionezi mai adauga cate 40 de litri pentru a obtine dimensiunea potrivita a acvariului.

Inainte de a cumpara acvariul, asigura-te ca ai suficient spatiu in casa. De asemenea, alege locul in care il vei tine si asigura-te ca dimensiunea acvariului nu va fi mai mare decat spatiul respectiv.

In cazul in care doresti sa pui acvariul peste un obiect de mobilier, asigura-te ca acesta este suficient de rezistent pentru a mentine greutatea acvariului. De asemenea, este foarte important sa stii ca poti achizitiona si un suport special pe care sa-l pui. In acest fel te vei asigura ca acvariul va fi stabil.

Suportul poate avea diferite forme, in functie de marimea acvariului si de preferintele tale; astfel poti opta pentru un suport in forma de dulap, de biblioteca sau in forma de masa.

Atentie! Nu este indicat sa tii acvariul langa fereastra pentru a evita ca razele soarelui sa incalzeasca apa mai mult decat este necesar.

2 Cumpara accesoriile necesare

 

Este necesar ca acvariul sa fie dotat cu un capac special, pentru a evita ca pestii sa sara din apa. Capacele pentru acvarii sunt special concepute ca aerul sa poata circula prin ele. Asadar nu trebuie sa-ti faci griji ca pestii ar putea ramane fara oxigen.

De asemenea, pe langa capac vei mai avea nevoie de alte cateva accesorii care te vor ajuta sa mentii conditiile de mediu necesare pestelui clovn.

Este ideal sa ai un filtru pentru apa de dimensiuni mari, pentru a te asigura ca acvariul este curatat de impuritati si de algele microscopice.

Verifica zilnic filtrul si nivelul de murdarie din apa. De asemenea, nu uita sa treci in revista temperatua apei si salinitatea. Temperatura o poti verifica utilizand un termometru special pentru acvarii iar salinitatea se verifica cu ajutorul unui hidrometru, care iti indica cantitatea de sare din apa. Pe langa acesta vei mai avea nevoie de un sistem de incalzire si racire a apei.

De asemenea, pompa de aer este esentiala intr-un acvariu cu pesti de apa sarata, aceasta asigurand circuitul apei. Achizitioneaza asadar o astfel de pompa, insa ai grija ca aceasta sa nu fie prea mare deoarece poate crea efectul de absorbtie.

Vei mai avea nevoie si de un aspirator special pentru acvarii, cu ajutorul caruia sa poti curata impuritatile de pe substrat si sa elimini cantitatea de apa ce urmeaza sa o schimbi.

 

3 Decoreaza corespunzator

 

Decoreaza acvariul cu anemone si corali, pentru ca pestele sa se poata simti in largul lui, deoarece in mediul lui natural acesta „locuieste” in interiorul anemonelor (animale celenterate cu gura inconjurata de tentacule, care traiesc fixate in general de pietre sau colari) . Atat anemonele cat si coralii se gasesc la PetShop-urile specializate in acvaristica . Cand alegi anemonele pentru acvariu, tine cont de faptul ca pestele clovn este compatibil doar cu Entacmaea quadricolor, Heteractis magnifica, Stichodactyla gigantean si Stichodactyla haddoni. Ca substrat este indicat sa folosesti nisip fin. In acest fel vei reconstitui mediul natural al pestelui clovn.

4 Ingrijieste acvariul adecvat

 

Schimba saptamanal o parte din apa din acvariu. Aproximativ 20-30% este suficient. Pentru a schimba apa ai nevoie de un aspirator special pentru acvarii. Cu ajutorul acestuia vei putea extrage din acvariu cantitatea de apa dorita si in acelasi timp, poti aspira impuritatile depuse pe substratul de nisip de la mancarea ramasa sau de la excrementele pestilor. Ai grija insa sa nu tii aspiratorul prea aproape de nisip, deoarece va aspira o mare parte din aceasta.

Inlocuieste apoi apa scoasa cu una proaspata. Nu uita ca inainte de a reumple acvariul cu alta apa, trebuie sa lasi apa la decantat timp de 1,2 zile. Foloseste-te apoi de hidrometru pentru a adauga necesarul de sare (neiodata, preferabil grunjoasa), astfel incat sa obtii o salinitate de 1.020-1.025. Adauga apoi apa in acvariu.

Pastreaza permanent tempeatura apei acvariului la intervalul de 25-28oC si nivelul PH-ului la 8.1-8.4.

De asemenea, nivelul de salinitate al apei nu trebuie sa depaseasca valorile de aproximativ 1.020-1.025.

 

5 Atentie la tipul de hrana!

 

Pestele clovn trebuie hranit de aproximativ doua, trei ori pe saptamana. Este important de mentionat ca acest peste este omnivor, adica mananca atat vegetale cat si carne. In mediul natural acesta se hraneste cu crustacee, viermi si fitoplancton (alge care alcatuiesc planctonul). De asemenea, se hraneste si cu resturi de pesti care raman in urma mesei anemonei.

In captivitate ii poti hrani cu fulgi sau granule speciale pentru ei, pe care le gasesti la Pet-Shop. Da-i cantitati mici de hrana, pentru a nu ramane resturi nemancate. Le mai poti da din cand in cand bucatele mici de carne de peste cruda, preferabil peste marin.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului