Animale de companie

#chinchilla #animale #rozatoare #adoptie

Cum sa adopti o chinchilla

 

Daca te-ai hotarat sa adopti un animal de companie , iar chinchilla este animalul ideal pentru tine, atunci ar trebui sa tii cont de cateva lucruri importante despre adoptia acesteia.

 

1 Alege cu atentie localul de unde o cumperi

 

Inainte de a achizitiona o chinchilla este indicat sa alegi cu grija localul de unde urmeaza sa o cumperi. Poti gasi chinchille si la Pet Shop-uri dar si in crescatorii speciale. Daca ai posibilitatea, cel mai bine ar fi sa o adopti de la o crescatorie. In acest fel vei avea posibilitatea sa vezi mediul in care a crescut.

Uita-te cu atentie la imprejurimile in care sunt tinute chinchillele. Cusca trebuie sa fie curata, iar animalele trebuie sa aiba acces la alimente proaspete, apa si fan. De asemenea, custile nu trebuie sa fie suprapopulate. Chinchillele crescute in conditii adecvate vor fi mai putin stresate si mai rezistente la boli.

In cazul in care locul in care sunt crescute chinchillele este murdar iar animalele nu sunt ingrijite corespunzator, este important sa stii ca ca animalele crescute in acest mediu pot fi bolnave sau pot avea o imunitate scazuta . Daca ai dat peste un asfel de mediu, inainte de a adopta animalul ar fi bine sa vizitezi si alte crescatorii sau Pet Shop-uri.

Un alt avantaj al cumpararii chinchillei de la crescator este faptul ca acesta iti poate da sfaturi pertinente despre ingrijirea ei si iti poate raspunde la orice intrebare sau nelamurie ai. Din pacate, majoritatea angajatilor din Pet Shop-uri nu stiu sa raspunda la toate intrebarile, ei avand doar minime cunostinte despre ingrijirea animalelor .

 

2 Asigura-te ca chinchilla aleasa este sanatoasa

 

Indiferent ca achizitionezi chinchilla de la un Pet Shop sau de la un crescator observa indeaproape animalul inainte de a-l achizitiona, pentru a te asigura ca este sanatos. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent:

Conditia corporala – o chinchilla nu trebuie sa fie nici prea grasa, nici prea slaba.

Aspectul blanitei – blana chinchillei trebuie sa fie ingrijita, sa aiba un aspect lucios si sa fie pufoasa. Blana nu trebuie sa prezinte zone cu smocuri de par incurcate sau murdare. De asemenea, lipsa parului din anumite zone nu trebuie trecuta cu vederea, deoarece poate fi un semn de boala. Verifica cu atentie si aspectul blanitei din partea dorsala; daca aceasta este uda sau murdara poate fi un semn ca chinchilla are probleme cu digestia.

Aspectul pielii – deoarece chinchilla are blanita foarte deasa, pielea poate fi greu de observat. Cere-i vanzatorului sau crescatorului sa te lase sa o tii in brate pentru cateva clipe. Trece mana prin blana chinchilei si fii atent daca pe pielea acesteia sunt vizibile zgarieturi, rani sau purici. Zgarieturile sunt provocate in special de bataile dintre doua sau mai multe chinchille, iar ranile pot fi provocate de ciupiturile de purici combinate cu scarpinatul excesiv in zona respectiva.

Ochii, nasul si urechile – trebuie sa fie curate si lipsite de orice fel de scurgeri. Verifica cu atentie blana din jurul ochilor si al nasului, aceasta trebuie sa fie curata si sa nu prezinte semne de umezeala, pete sau cruste. De asemenea, urechile trebuie sa fie curate, murdaria sau scurgerea acestora pot fi semenele unei infectii.

Dintii – arunca o privire atenta si asupra dintilior. O chinchilla sanatoasa trebuie sa aiba dintii puternici, bine aliniati si sa nu fie foarte lungi, deoarece o vor impiedica sa mananace. Culoarea galben-portocalie a dintillor este normala si nu trebuie sa te ingrijoreze. Aceasta se intensifica odata cu trecerea varstei, dintii devenind tot mai inchisi la culoare. Arunca o privire si asupra blanitei de la barbie. Dintii crescuti stramb sau dintii foarte lungi pot provoca salivare in exces.

Urmareste respiratia – respiratia chinchillei trebuie sa fie usoara si silentiosa si nu sa prezinte suieraturi sau sa fie greoaie.

 

3 Observa-i comportamentul

 

Chinchilla trebuie sa fie energica si curioasa, nicidecum apatica. Desigur, acest lucru este greu de observat la un exemplar care doarme, insa in general, daca te apropii de cusca, ar trebui sa se trezeasca si sa se uite cu atentie la ceea ce se intampla in jur.

In mod normal o chinchilla se va speria atunci cand se afla in preajma unui necunoscut. Cu toate acestea este un animal curioas. Daca este un exemplar mai curajos pot veni chiar sa-ti miroasa mana. O chinchilla care nu a fost obisnuita sa fie tinuta in brate te poate marai sau musca. Va trebuie sa ai mai multa rabdare cu ea pana se va domestici si se va acomoda cu persoanele din jurul ei.

Uita-te cu atentie la modul in care aceasta se deplaseaza prin cusca. Chinchilla nu trebuie sa schiopateze sau sa prezinte retincente in a se deplasa. Coada nu trebuie sa fie tinuta in jos ci sa fie dreapta si relaxata.
 

Sursa foto : www.zoomania.ch

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului