Cainii au evoluat din lupii care au gasit o noua sursa de hrana in apropierea asezarilor umane si au inceput sa tolereze contactul cu oamenii. Aceasta este descoperirea unui studiu realizat de oamenii de stiinta suedezi.

Pentru studiul lor, cercetatorii de la Universitatea Uppsala au comparat genomul cainilor si al lupilor si au descoperit ca aceste doua specii se diferentiaza prin capacitatea de a digera amidonul. In procesul de tranzitie de la animale de prada la animale domestice, cainii au invatat sa consume grau, orez, porumb si cartofi, ca si oamenii care au devenit treptat agricultori.

Cercetatorii suedezi au examinat probe ADN de la 12 lupi si 60 de cani din Statele Unite, Suedia, Rusia si Canada. Au identificat apoi 36 de regiuni genomice diferite, care s-au modificat in urma procesului de selectie.

Astfel, cainii au suferit modificari la nivelul genelor care controleaza digestia amidonului. In plus, studiul realizat de cercetatorii din Suedia indica faptul ca oamenii si cainii au evoluat impreuna, iar omul nu a intervenit in domesticirea acestor animale.

Sursa foto: animaltalk.us

  •   2013-01-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii