Animale de companie

#capuse #caine #protectie caine #paraziti caine

Cum protejezi cainele de capuse

Capusa este o insecta inrudita cu paianjenii, scorpionii si acarienii, toate facand parte din familia Arahnidelor. Capusele pot transmite boli grave cainelui, care pot fi letale. Babesioza, boala Lyme , Erlichioza sunt doar cateva afectiuni care pot fi transmise de capusa. Iata cum recunosti ca animalutul a fost muscat de capuse si ce masuri trebuie sa iei in acest caz:



Cum ataca capusa


Capusele nu zboara si nu sar. In momentul in care cainele trece pe langa ele, acestea se agata de el. Il simt datorita caldurii si dioxidului de carbon emanat de acesta.

Odata atasata, capusa cauta un loc cu piele fina , o inteapa si incep sa se hraneasca. In cazul cainilor, capusele prefera sa se ataseze in zone cu putin par, precum interiorul urechilor, intre degete sau in pliurile blanii. Initial, capusa nu e mai mare de 1-2 mm (vezi poze capusa alaturata).

Dupa cateva ore sau zile, ele se umfla cu sange si se maresc pana la dimensiunea unui sambure de cireasa.


Cum recunosti un atac


Nu toate capusele transmit boli, insa prezenta unui astfel de parazit trebuie tratata intotdeauna cu cea mai mare seriozitate.

Babesioza, boala Lyme, Erlichioza sunt doar cateva afectiuni ce pot fi transmise de capuse si pot duce la moartea cainelui daca nu sunt tratate la timp. Primele semne ale bolii pot aparea dupa zile, saptamani sau chiar luni de la infectare. Unele capuse pot provoca o reactie severa, care culmineaza cu paralizie.

Simptomele care trebuie sa te alarmeze sunt lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, oboseala, urina de culoare inchisa, apatia. In caz ca observi unul dintre aceste semne este recomandat sa mergi cu animalutul la veterinar.


Semne vizibile


Pentru a cauta capuse pe caine mangaie toata suprafata corpului animalului, acordand atentie sporita urechilor, gatului si cutelor de piele.

Cauta orice umflatura nefireasca de la nivelul pielii animalului. Uita-te atent in zona respectiva cu o puternica sursa de lumina. In functie de specie si etapa a vietii, o capusa poate fi de marimea unui varf de ac sau cat un sambure de cireasa.

Pentru a indeparta o capusa foloseste o penseta sau un instrument special. Tamponeaza zona cu alcool sanitar si apuca cu penseta capusa cat mai aproape de punctul in care s-a atasat. Ai grija sa nu rupi corpul capusei. Executa miscari ferme, fara sa intorci penseta.

Daca patrupedul sangereaza, apasa usor pe rana. Daca o parte din capul capusei a ramas in piele, foloseste o penseta pentru a o scoate usor. In cazul in care nu reusesti sa-l indepartezi, nu te alarma pentru ca, de foarte multe ori, acesta cade singur dupa o vreme.

Dezinfecteaza zona clatind-o cu apa si sapun. Daca zona muscata nu se vindeca dupa cateva zile, se impune o vizita la veterinar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului