Animale de companie

#pisici #gestatie #animale

Cum iti poti da seama daca pisica este gestanta


Ca si in cazul oamenilor, pisicile sufera anumite schimbari fizice sau comportamentale pe perioada sarcinii. Acestea vor fi evidente dupa aproximativ 2-3 saptamani. Perioada de gestatie a pisicilor variaza intre 60-67 de zile.

In cazul in care pisica a fost in calduri si a avut acces la motani sau ai dat-o special la monta, cu siguranta te astepti sa fie gestanta. Iata care sunt semnele care iti indica acest lucru.


Pisica iese din calduri

Este primul semn pe care il vei vedea. In cazul in care era in calduri si i-au trecut in maximum 24 de ore de la monta, sansele sa fie gestanta sunt extrem de mari. Pisica nu va mai acorda atentie motanului si il va respinge daca acesta va incerca sa-i faca in continuare curte.

Schimbari ale aspectului mameloanelor pisicii

Verifica aspectul mameloanelor pisicii. La aproximativ 3 saptamani de la monta, au loc modificari la nivelul acestora. Culoarea se schimba in roz aprins si se vor mari, deoarece corpul pisicii va incepe sa produca lapte.

Modificarea apetitului

O pisica gestanta va manca mai mult spre deosebire de cum mananca inainte. Va dori sa manance mult mai des, insa in cantitati mai mici.

De asemenea, pisica poate deveni mai pofticioasa si va fi curioasa sa incerce anumite mancaruri preparate de tine. Nu te lasa insa induplecat de insistente daca alimentele sunt nesanatoase pentru ea. Da-i numai hrana speciala pentru pisici si eventual bucati de carne de pui sau peste fripta sau fiarta, fara adaosuri de condimente sau sare.

Totodata, isi va reorienta atentia catre hrana junior, cu care trebuie, treptat sa-i schimbi alimentatia, astfel incat in ultima saptamana de gestatie sa manance numai hrana pentru pisici junioare .

Greturile de dimineata

Si pisicile pot experimenta greturile de dimineata. Nu te alarma, decat in cazul in care starile persista. Fa o vizita medicului veterinar daca observi vreo neregula in acest sens.

Marirea abdomenului

In a 5-a saptamana de gestatie, abdomenul pisicii va incepe sa se mareasca, iar animalul va lua in greutate. Abdomenul va continua sa se mareasca pana in momentul nasterii puilor. Marimea lui variaza in functie de numarul puilor pe care pisica ii poarta in pantec .

Va dori mai multa atentie si va dormi mai mult

In perioada gestatiei, pisica va avea nevoie de mai multa atentie din partea ta. Daca observi ca vine mai des la tine pentru a o mangaia, nu o respinge. Desi nu ai prea mult timp la dispozitie, vorbeste-i pe un ton calm si mangai-o chiar si 2-3 minute, pentru a nu crede ca o eviti sau ca o neglijezi.

De asemenea, o pisica gestanta va dormi mai mult decat in mod normal si va aloca mai mult timp pentru ingrijirea ei.

Cautarea unui loc comod si retras

In ultimele doua saptamani de gestatie, pisica va porni in cautarea unui loc portivit pentru a da nastere puilor. Acesta este ultimul semn pe care animalul il manifesta pe perioada gestatiei.

Amenajeaza-i un loc special pentru a da nastere puilor. Daca pisica nu ii acorda atentie, ci va dori sa fete in alt loc, incearca sa muti cutia pregatita pentru ea in locul dorit de aceasta.

Vizita la medicul veterinar pentru confirmare

Indata ce observi primul semn de gestatie sau suspectezi ca pisica este gestanta, fa o vizita la medicul veterinar pentru confirmare.

Totodata, medicul va analiza starea de sanatate a pisicii si iti va spune daca va mai avea sau nu nevoie de asistenta medicala pe parcursul sarcinii sau chiar la nastere.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului