Animale de companie

#hormoni #caini #memorie #comportament caini

Cum functioneaza memoria cainilor?

Majoritatea cainilor nu vor inarzia niciodata la ora de masa sau la plimbare, stiind exact cand e timpul sa se intample asta, fara ca cineva sa le atraga atentia sau sa isi verifice ceasul. Dar atunci, cum stiu cainii cat timp a trecut sau ce urmeaza sa se intample?



Comparatia oameni-caini

Se spune ca un an canin este echivalentul a sapte ani umani, deci ar trebui sa putem aplica aceasta regula si cand vin vorba de notiunea de timp a cainilor, insa teoria se rezuma la durata de viata a unui caine.
Oamenii au notiunea de trecut, prezent si viitor, insa trecerea timpului este perceputa diferit, in functie de cat de placute pot fi anumite situatii de viata. De exemplu, timpul unui concediu va trece mult mai repede, decat interminabilele ore de munca.


Ce e timpul pentru caini

Studiile despre cum percep cainii timpul sunt destul de putine. Unii cercetatori spun ca toti cainii traiesc numai in prezent, pe cand altii aduc in discutie argumentul dresajului, care nu s-ar putea infaptui daca patrupedul nu ar avea amintiri si nu ar sti ca a invatat ceva cu un timp in urma. Cu toate acestea, cainii isi amintesc despre cum sa faca un anumit lucru, insa nu au nici o amintire legata de momentul in care au invatat acel lucru.


Ceasul intern al cainilor

Daca la oameni functioneaza principiul de "ceas intern", cainii pot sa-si dea seama ca a venit ora de mancare primind semnale de la fluctuatiile zilnice hormonale, temperatura corpului si activitatea neurologica. Cat despre ora de plimbare, cainii stiu cand este momentul, deoarece corpul lor le transmite ca s-au abtinut destul si este cazul sa isi faca nevoile.

O dovada ca nu exista nici o grija la caini despre viitor, este ca acestia, supusi la anumite teste, nu stau pe ganduri daca sa-si pastreze o portie de mancare pentru mai tarziu si mananca tot deodata daca li se da ocazia.

Pe de alta parte, veveritele isi provizii pentru iarna, stiind ca urmeaza o perioada friguroasa si saraca in mancare. Oamenii de stiinta au venit sa contrazica si aceasta teorie spunand ca exista anumite instincte de supravietuire, nu ca si-ar face griji pentru viitor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului