Animale de companie

#crocodili #reptile #piele sensibila #piele crocodil

Crocodilii au pielea mai sensibila decat oamenii

Maxilarele crocodililor si aligatorilor, acoperite de o piele groasa ca o adevarata armura, sunt mult mai sensibile la presiune si vibratii decat varfurile degetelor oamenilor. Simtul tactil al crodililor este printre cele mai dezvoltate din intreg regnul animal.

Astfel, proeminentele pigmentate de la nivelul maxilarelor au un rol esential pentru crocodili. Specialistii au denumit aceste formatiuni "organe senzoriale intertegumentare". De-a lungul timpului, au fost emise mai multe ipoteze despre functia acestor proeminente, de la secretia de uleiuri, pana la detectarea campurilor electrice.

Recent insa s-a descoperit ca aceste proeminente pigmentate percep vibratiile undelor apei. Organele senzoriale intertegumentare sunt formate din nervi fini care raspund la presiune si vibratie, unii nervi fiind specializati pe detectarea de vibratii de 20 - 35 Hertzi.

Astfel, crocodilii reusesc sa isi gaseasca repede prada, cu ajutorul maxilarelor puternice si a dintilor ascutiti, care ii directioneaza in locul potrivit.

In plus, senzorii ofera femelelor de crocodil sensibilitatea tactila necesara pentru a-si ajuta puii sa iasa din ou si pentru a-i transporta cu gura, fara a-i rani.


Sursa foto: discovery.com

  •   2012-11-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii