Animale de companie

#pesti #orientare #unde geomagnetice #crapi

Crapii se orientateaza in spatiu cu ajutorul undelor geomagnetice

Crapii vii, care plutesc in recipientele speciale din pietele de Craciun din Cehia, isi aliniaza corpurile in directia nord-sud, este cea mai recenta descoperire a cercetatorilor.

Aceste descoperiri sugereaza ca pestii se folosesc de campurile geomagnetice pentru a se orienta in spatiu si chiar pentru a naviga spre cursurile de apa dulce.

Pentru studiul lor, o echipa de cercetatori a fotografiat crapii care erau vanduti in peste 25 de targuri de Craciun din Praga si imprejurimi. In total, specialistii au adunat 817 fotografii cu peste 14.000 de pesti.

La o analiza mai atenta, oamenii de stiinta au descoperit ca pestii se aliniau in directia nord-sud. Cercetatorii spun insa ca, in astfel de spatii aglomerate, pesti nu dispun de factori de orientare precum vant, temperatura, lumina, zgomot sau vibratii. Astfel, in aceste conditii, specialistii sugereza ca pestii se bazeaza pe campurile geomagnetice pentru a se alinia.

Preferinta pentru orientarea magnetica a fost cercetata si in randul altor animale, de la gandaci pana la bovine si pasari migratoare. Specialistii mai sunt de parere ca preferinta spontana a animalelor pentru o anumita directie magnetica faciliteaza formarea grupurilor si este importanta pentru miscarea, coordonarea si evitarea coliziunilor.

Sursa foto: kenjiizumi.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare