Animale de companie

#gripa #animale #caini #gripa canina

Ce trebuie sa stii despre gripa canina

Stiai ca gripa canina provine de la cai? Primele cazuri de gripa canina, o infectie respiratorie contagioasa, au fost semnalate in 2004, cand mai multe specii de caini de curse au fost afectate de aceasta boala dupa ce au intrat in contact cu cai infectati. Ca si la oameni, gripa canina este mai frecventa in sezonul rece, insa este usor de tratat si prevenit.


Cum se transmite gripa la caini

Deoarece cainii nu au un sistem imunitar bine dezvoltat, deci sunt vulnerabili in fata virusurilor, gripa canina se transmite cu usurinta de la un caine infectat la unul sanatos. De obicei gripa se transmite prin secretiile respiratorii, stranut si gafait.

De asemenea, gripa poate fi transmisa si prin contactul direct cu obiecte contaminate sau cu persoane care au pus mana pe caini infectati.


Care sunt simptomele gripei canine

Printre simptomele gripei canine se numara tusea, febra, letargia, lipsa apetitului alimentar si infectiile respiratorii. De altfel, gripa la caini se manifesta si prin tuse seaca, care poate dura intre 7 si 30 de zile.

Cand cainele tuseste mai mult de doua zile, este bine sa fie dus la medicul veterinar. De asemenea, daca tusea este asociata si cu simptome precum secretii nazale, respiratie ingreunata si oboseala, trebuie transportat imediat la medic.


Cum se trateaza gripa canina

Cele mai multe cazuri de gripa canina sunt usoare si se trateaza rapid cu ajutorul antibioticelor si suplimentarea consumului de lichide. Cainilor bolnavi li se administreaza si alte medicamente tipice care sa ii faca sa se simta mai confortabil.

In cazuri grave, gripa poate degenera in pneumonie si febra severa. In astfel de situatii, cainele trebuie spitalizat.


Cum se previne gripa canina

Cea mai buna metoda de preventie a gripei canine este evitarea contactului direct cu animalele infectate. De asemenea, daca proprietarul cainelui intra in contact cu animale bolnave, este bine sa se spele bine pe maini si sa isi schimbe hainele.

Pe piata exista si un vaccin special pentru virusul H3N8, care provoaca gripa canina. Medicii veterinari sunt insa de parere ca acest vaccin trebuie facut doar animalelor cu cel mai ridicat risc de raspandire a bolii, care sunt adapostite in canise sau care intra in contact cu multi caini.

Sursa foto: moderndogmagazine.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului