Animale de companie

#caini #pisici #animale

Ce trebuie sa stii despre animalele aflate in calduri

Este normal ca animalele sa intre in calduri cand ating maturitatea sexuala. In special pentru proprietarii de pisici, aceste perioade pot fi greu se suportat, deoarece majoritatea se manifesta zgomotos. Pentru a avea un animal sanatos este foarte important sa avem grija de sanatatea acestuia si sa stim cum sa actionam in aceste perioade.

 

1 Perioada de calduri la animale


Primul lucru pe care orice posesor de animal trebuie sa-l stie este ca doar femelele intra in calduri. Masculii sunt activi sexual pe toata perioada anului, ei raspunzand la orice stimul din partea femelelor. In general masculii isi schimba comportamentul cand vad o felmela in calduri. Cainii devin prietenosi cu femelele iar motanii pot adopta comportamentul de a marca teritoriul. Din aceasta cauza, multi dintre proprietarii de motani, cred ca animalul se afla in calduri cand adopta acest comportament.

Spre deosebire de masculi, care sunt activi pe toata durata anului, femelele sunt active sexual doar in anumite periode. Iata care sunt acestea:

  • Catele

Perioada de calduri la catele dureaza in medie aproximativ 3 saptamani. Desigur, la unele femele perioada de calduri este mai scurta (7-10 zile) iar la altele mai lunga (4 saptamani). In general catelele intra in calduri o data la 6 luni. Aceasta nu este o regula general valabila. Exista si exemplare care pot intra in calduri la fiecare 4 luni, iar altele o data pe an. Toate aceste intervale difera de la un exemplar la altul si nu au legatura cu talia animalului sau rasa din care face parte.

  • Pisici

O pisica poate intra in calduri pentru prima data inca de la varsta de 4 luni. Perioada caldurilor dureaza in general 4-6 zile, insa in perioada verii aceasta poate fi prelungita pana la 2-3 saptamani.
 

2 Comportamentul specific
 


In perioada caldurilor, ambele specii au scurgeri vulvare, rosiatice. Acestea pot fi observate in special la catele, pisicile fiind mult mai atente cu propria igiena si spalandu-se imediat. Scurgerile vulvare sunt insa in cantitati mici. In perioada de calduri, catelele urineaza mai des si vor deveni mai prietenoase decat in mod obisnuit cu alti caini.

Pisicile devin mult mai afectuoase si multe dintre acestea adopta un miorlait specific, in special in perioada noptii. De asemenea, vor avea un mers mai mult pe burta si cu coada ridicata , aratand ca sunt pregatite pentru imperechere . La femelele din ambele specii se poate modifica apetitul culinar.

 

3 Situatii nedorite in urma perioadelor de calduri

 


In primul rand, trebuie sa te gandesti foarte bine daca vrei ca animalul pe care-l ai sa aiba sau nu pui. In cazul in care nu vrei ca acesta sa aiba pui iar comportamentul din timpul caldurilor te deranjeaza, medicii recomanda sa optezi pentru castrare . In acest fel poti evita si unele pericole precum:

  • monte nedorite;
  • transmiterea de boli genitale;
  • eventuale pericole ce pot aparea in perioada de gestatie (la femele);
  • agresivitatea crescuta fata de alti masculi;
  • riscul strangerii unor haite de caini maidanezi in jurul femelelor, in timpul plimbarilor;
  • incercarea animalului de a fugi de acasa (in special la animalele tinute in curte);
  • aparitia stresului, care poate cauza naparlire pe tot parcursul anului.

Pentru a evita toate aceste eventuale pericole, mai ales in cazul femelelor, cea mai utila solutie este ca animalele sa fie sterilizate.

 

4 Problemele de sanatate 

 

In perioada caldurilor, la animale pot aparea probleme de ordin hormonal din cauza carora animalele pot intra mai des in calduri. O consecinta a acestora poate duce la aparitia diferitelor probleme la nivelul aparatului reproducator.

In cazul in care se doreste ca animalele sa aiba pui, este bine sa se astepte pana cand implinesc varsta de 1-2 ani, cand organismul va fi dezvoltat complet. Acest lucru este important mai ales in cazul femelelor, pentru a evita eventualele complicatii pe timpul sarcinii. Inainte de a avea loc monta este recomandat un consult la medicul veterinar.

Foarte important de mentionat este faptul ca o femela care intra in calduri de mai multe ori, fara sa faca pui, poate face o infectie la nivelul uterului, numita Piometru. Piometrul afecteaza atat catelele cat si pisicile. Pastilele administrate pentru oprirea caldurilor maresc sansele ca animalul sa se imbolnaveasca.


Daca nu se doreste ca animalul sa faca pui, cea mai sigura metoda de a preveni boala este ovariohisterectomia, o operatie de sterilizare in urma careia sunt indepartate atat ovarele cat si uterul. 

Pana la implinirea varstei optime pentru reproducere, animalelor li se pot administra tratamente hormonale, insa numai cu acordul si sub supravegherea medicului. Tratamentele hormonale constau in pastile care „ajuta” animalul sa iasa din perioada de calduri. Tratamentele pe baza de hormoni se pot administra si masculilor, in cazul in care acestia devin foarte agresivi.

Atentie! Tratamentele hormonale pot avea efecte negative foarte grave asupra animalelor. Tocmai din aceasta cauza multi medici recomanda ca animalele sa fie castrate sau sa fie lasate sa treaca in mod natural peste aceste perioade, mai ales cand se afla in perioada de crestere, daca se doreste imperecherea lor.


Sursa foto : www.desertrainessence.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea