Animale de companie

#animal #pierdut #anunt #caine #pisica #parc #plimbare #centre de adapost #cautari #pierdut caine #pierdut pisica #gasit caine #gasit pisica

Ce sa faci daca pierzi un animal

Pierderea unui animal de companie este un lucru foarte dureros. Chiar daca esti o persoana foarte grijulie ar fi bine sa te gandesti si la aceasta posibilitate si sa actionezi din timp, astfel incat in cazul pierderii patrupedului sa-ti fie mai usor sa il gasesti.

 

Inca de cand este mic mergi cu el la veterinar pentru a-i implanta un microcip. Acest procedeu se  numeste microcipare si ajuta la identificarea animalului. Cu un aparat special de citire al microcipurilor, medicii veterinari vor afla toate datele inserate pe el: date despre proprietar, ce vaccinuri a facut etc.   

De asemenea, este important ca animalul sa poarte la gat o zgarda cu numarul tau de telefon si adresa gravate pe ea sau poti sa atarni de aceasta un medalion cu gravurile respective. 

 

Ce trebuie sa faci daca pierzi animalul:

1 Contacteaza si viziteaza centrele de adapost

In cazul pierderii patrupedului, nu uita ca el poate fi ridicat de hingheri sau luat de cineva si dus direct la centrul de adapost pentru animale. Odata ajuns acolo, un caine va fi tinut timp de maxim 14 zile. Daca in acest timp cainele nu este adoptat sau revendicat de catre stapan, va fi eutanasiat. Este bine sa verifici toate adaposturile locale si sa revii la fiecare doua zile, pentru a asigura ca nu a fost adus intre timp.

Nu uita sa vorbesti cu ingrijitorii adapostului si sa le lasi datele tale de contact si o poza a cainelui, pentru a te contacta in cazul in care animalul va fi adus acolo. Lasa-le cat mai multe detalii despre el: la ce nume raspunde, daca purta zgarda in momentul pierderii, daca exista alte semne de identificare etc, pentru ca ingrijitorii sa-l poata recunoaste cu usurinta.

2 Verifica anunturile de la cabinetele veterinare din zona si de pe strada

Mergi prin locurile pe unde va plimbati de obicei impreuna. Exista probabilitatea ca animalul sa se intoarca in locurile pe care le cunoaste. De asemenea, uita-te cu atentie dupa afise in care se anunta gasirea unui animal ratacit.  Este posibil ca cineva sa-l fi gasit pe strada si sa-l ia acasa pentru a-l ingriji in timp ce va incerca sa-i caute stapanul.

Nu uita sa verifici si anunturile de la cabinetele veterinare din zona, din magazine sau librarii.

In cazul in care tocmai te-ai mutat dintr-un cartier in altul ia in considerare probabilitatea ca patrupedul sa se fi intors la vechea locuinta. Verifica si zona respectiva si lipeste afise pe acolo.  

3 Pune afise cu animalul tau in cabinetele veterinare si pe strazi

Pentru a avea mai multe sanse sa-ti gasesti animalul pierdut lipeste afise peste tot pe unde este permis: panouri publice, cabinete veterinare, magazine, librarii, biblioteci etc.

Daca nu stii cum sa faci un astfel de afis si ce sa scrii in el, iata cateva lucruri importante de care ar fi bine sa tii cont:

  • Poza. Se zice ca o poza spune mai mult decat 1000 de cuvinte si este adevarat. Aceasta va iesi in evidenta si animalul va putea fi mai usor de recunoscut decat daca pui doar o descriere. Multe dintre patrupede seamana la culoare, talie etc, pe cand in  poza trasaturile sunt bine definite si poate fi recunoscut mai usor.

Atentie insa, pune o poza recenta si nu una veche, de cand animalul era inca un pui, pentru ca aceasta sa nu deruteze oamenii.

  • Descrierea. Trebuie sa fie scurta si la obiect, nu te pierde in informatii deoarece afisul va fi foarte lung si greu de citit. Scrie doar detaliile esentiale: nume, varsta, marimea, rasa, culoarea blanii si a ochilor, sexul, daca este sau nu castrat. Nu uita sa spui in ce loc l-ai vazut ultima oara, ziua si ora la care a fost pierdut si daca purta la gat lesa si/sau medalion.


  • Date de contact. Scrie pe afis numele tau si un numar de telefon la care poti fi contact in cazul gasirii animalului. Este indicat sa treci un numar de mobil provizoriu, pe care sa-l poti inchide daca primesti prea multe telefoane deranjante dupa gasirea patrupedului.

4 Cauta si posteaza anunturi pe internet si in ziarele locale

Internetul este acum la indemana oricui, iar forumurile sunt pline de anunturi de pierderi sau gasiri animale.

Verifica cu atentie daca cineva nu a postat un anunt despre gasirea patrupedului pe care il cauti si apoi posteaza pe toate site-urile disponibile si pe forumuri anunt despre pierderea animalului tau. Pentru postarea anuntului pe internet poti urmari pasii de mai sus.

Nu uita sa cumperi ziarele in care apar anunturi si sa le verifici cu atentie, zilnic.  Totodata poti sa trimiti si tu anunturi la ziare pentru a fi postate in editiile urmatoare.

Iata cateva site-uri unde poti gasi si adauga anunturi:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului