Animale de companie

#rase #caini #animale #cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles spaniel-ul este o rasa miniaturala, eleganta si activa. Este un companion nativ, nedesprinzandu-se niciodata de stapanul sau, cu temperamentul unui extrovertit. Acest caine poate fi foarte vivace si uneori, chiar galagios.

 

Istoricul si originea

 

Regele Charles a indragit atat de mult rasa Cavalier Toy Spaniel incat rasa a fost ulterior redenumita dupa numele sau. Cainii tip spaniel au fost parte din vietile de secole. Unii sunt de talie mare, iar altii de talie mica. Goblenurile si picturile din jurul anilor 1400 infatisau caini de talie mica , similari spaniel-ilor. cavalier king charles spaniel este modelat dupa acesti spanieli antici si se crede ca ar proveni din spaniel-ul de talie mai mare, King Charles spaniel.Regele Charles I indragea spanielii de talie mica, si unul dintre favoritii sai a fost Cavalier King Charles spaniel. Acest spaniel in miniatura (de jucarie) a fost atat de apreciat de catre regele Charles incat rasa a fost, in cele din urma, denumita dupa numele sau. Succesorul sau, regele Charles II, a indragit si perpetuat rasa. Acest caine a fost favoritul aristocratilor. Odata cu declinul casei Stuart, popularitatea rasei a scazut rapid. Ei erau7 asociati cu luxul si bunastarea si se pare ca nu aveau alt scop decat pentru a servi ca animale de companie. In acea perioada, clasa de mijloc nu-si putea permite sa hraneasca si sa intretina un caine care nu era util. In plus, William si Mary, conducatori din acele timpuri, preferau Pug-ul.

Soarta rasei a inregistrat o intorsura fericita in timpul domniei Reginei Victoria. Totusi, in cursul cresterii si promovarii spaniel-ului de talie mica, aspectul exterior al acestui caine a fost alterat. Capul a devenit mai alungit, iar cainele, in cele din urma, a fost denumit English toy spaniel. Acest lucru a avut ca rezultat extinctia aproape in totalitate a Cavalier-ului cu capul mai plat. In anii 1920, printr-o efort de a-i reda rasei aspectul exterior original, un american, Roswell Eldridge a oferit un premiu material celui mai bun exemplar din tipul vechi, timp de cinci ani la rand. In urma acestui concurs, rasa a revenit la forma sa initiala. In anul 1928, Cavalier King Charles spaniel Club a luat nastere in Anglia, iar rasa a fost recunoscuta de English Kennel Club in 1944. pe la jumatatea secolului al XX-lea, Cavalier King Charles spaniel-ul era una dintre cele mai populare rase din Marea Britanie. In 1996, Cavalier King Charles spaniel-ul a fost recunoscut de catre American Kennel Club, ca membru al grupei cainilor de agrement (toy).

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Cavalier King Charles spaniel-ul este un spaniel de talie mica. Rasa prezinta un cap usor rotunjit, dar nu este conic. Botul este conic. Urechile sunt lungi, ornate cu smocuri de par si situate in partea superioara a capului. Ochii sunt mari, exoftalmici si rotunzi. Blana Cavalier King Charles spaniel-ului este matasoasa si de lungime medie. Blana nu este creata, dar poate prezenta cateva onduleuri fine. La nivelul urechilor, picioarelor, cozii si labelor se gasesc niste fire de par (smocuri) mai lungi. Blana se gaseste in patru varietati de culoare: blenheim (pete castaniu deschis pana la roscat pe un fond alb), tricolor (pete negre inchis pe un fond alb cu pete cafenii), negru si cafeniu si rosu rubiniu (ruby).Inaltimea la nivelul greabanului este in medie de 30-33 cm, iar greutatea corporala este de 5-8 kg.

 

Personalitatea

 

Cavalier King Charles spaniel-ul este o rasa miniaturala, eleganta si activa. Este un companion nativ, nedesprinzandu-se niciodata de stapanul sau, cu temperamentul unui extrovertit. Acest caine poate fi foarte vivace si uneori, chiar galagios. Acestei rase nu-i place sa-si petreaca timpul singur, cautand intotdeauna compania stapanului sau sau a altor caini.Cavalier King Charles spaniel-ul este un caine dragalas si afectuos. Rasa este un caine "de salon" excelent (lap dog), dar este o fire sportiva, putand excela in agilitate si chiar in arta vanatorii. Ca is membru al familiei spaniel-ilor, aceasta rasa este un recuperator nativ si adora sa inoate.

 

4 Relatiile cu familia si casa

 

Cavalier King Charles spaniel-ul adora sa fie rasfatat si savureaza traiul in casa. Datorita taliei lor mici, aceasta rasa este multumita sa traiasca intr-un apartament daca-i este asigurat un timp si un volum de miscare adecvat. Cavalier King Charles spaniel-ul este deopotriva de fericit si intr-o casa sau intr-o ferma la tara unde el va participa sarguincios la activitatile uzuale, atata timp cat si se permite sa doarma si sa se odihneasca in interiorul casei.Chiar daca este o rasa delicata si afectuoasa, Cavalier King Charles spaniel-ul nu are rabdarea de a tolera copiii rautaciosi care ar indrazni sa-l necajeasca. Socializarea timpurie si educatia de supunere sunt importante pentru formarea unui "membru" indragit al familiei.

 

Dresajul

 

Cavalier King Charles spaniel-ul este un caine inteligent si energic. Invata repede si pot fi deprinsi si instruiti in agilitate si arta vanatorii, printre alte lucruri.

 

Aspecte particulare

 

Cavalier King Charles spaniel-ul are tendinta de a dezvolta anormalitati ale inimii de timpuriu. Examinarea periodica efectuata de catre un medic veterinar este recomandata pentru a detecta orice cardiopatie ascunsa si pentru a incepe un tratament adecvat.Perierea si pieptanarea saptamanala este absolut necesara pentru a preveni incurcarea si matuirea blanii. O atentie suplimentara trebuie acordata parului dinapoia urechilor.

 

Boli si afectiuni curente

 

Valvulopatia cronica este o afectiune a valvelor inimii. Aceasta determina insuficienta cardiaca congestiva. Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza rotula (patela). Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce.Alergiile si surditatea apar, de asemenea. In plus, desi acestea nu apar foarte frecvent, urmatoarele afectiuni au fost de asemenea relatate: Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave. Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani. Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Acesta tulburare poate afecta unul sau ambi ochi, conducand la orbire fara tratament. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva. Criptorhidismul este o tulburare reprezentata de lipsa coborarii unuia sau ambelor testicule in scrot. Diabetul este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.

 

Durata medie de viata a rasei Cavalier King Charles spaniel este de circa 12 ani.
 
Sursa foto : www.pages.drexel.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului