Animale de companie

#pisici #alimentatie #hrana #ingrijire #dentitie

Carnea cruda, benefica pentru dintii pisicii?

Pisica este un animal pradator, ceea ce o diferentiaza in anumite privinte de alte animale de companie. In afara de capacitatea de a vedea noaptea, pisica are o dentitie puternica si o sensibilitate a cavitatii bucale asemanatoare omului.

 

Craniul mic al pisicii ofera un spatiu limitat pentru dinti: 16 dinti pe maxilarul superior si 14 pe maxilarul inferior. Cei patru canini pozitionati in partea din fata a maxilarului sunt folositi pentru a captura si a ucide prada. Spatierea acestora este adaptata la fiecare specie de feline in parte deoarece acestea folosesc caninii pentru a strapunge vertebrele gatului prazii si prin urmare pentru a-i rupe maduva spinarii.

Molarii si caninii functioneaza asemeni unei foarfeci, care taie prada in bucatele pentru ca apoi sa fie inghitita. Acest proces de taiere a prazii este sustinut de articulatiile maxilarului inferior, pe care pisica il poate misca doar in sus si in jos, ea neavand posibilitatea de a-l misca si lateral. Din aceasta cauza animalul nu poate mesteca prada. Dintii incisivi, asezati in linie dreapta intre caninii superiori si inferiori, sunt de ajutor in procesul de prindere al prazii, la smulgerea penelor, a blanitei sau la desprinderea carnii de pe oase. Dintii sunt sensibili la presiune, de aceea pisicile evita contactul cu oasele tari, greu de ros, pentru a preveni spargerea dintilor.

Pisicile domestice suferea adesea de boli dentare, cel mai des intalnite fiind aparitia tartrului sau a calculilor dentari. In consecinta, medicii veterinari ii sfatuiesc pe proprietarii de pisici sa-si hraneasca animalele cu hrana uscata. Teoria consta in faptul ca prin rontairea hranei uscate se creaza un proces de frecare intre bucatile de hrana si dinti care reduce placa dentara, numarul bacteriilor ramase pe maselele pisicii si in consecinta previne aparitia tartrului.

Insa, in realitate s-a dovedit ca mancarea uscata nu este eficienta in lupta cu tartrul dentar. Deoarece pisicile evita sa manance hrana greu de rontait, hrana uscata administrata pisicii poate fi inghitita intreaga. In plus, la contactul cu saliva, hrana uscata pe baza de cereale lasa un strat de amidon pe dinti care incurajeaza inmultirea bacteriilor si duce la aparitia bolilor dentare.

 

Dieta pe baza de carne cruda va mentine dintii pisicii sanatosi?

 

Faptul ca anumite tipuri de mancare mentin sanatatea dintilor este o conceptie gresita. Alimentele reziduale, ramase in cavitatea bucala, incurajeaza formarea bacteriilor, cauzand placa bacteriana si tartru daca dintii pisicii nu beneficiaza de perieri.

Chiar daca se vehiculeaza ca o dieta pe baza de carne cruda nu ar contribui la aparitia afectiunilor cavitatii bucale a pisicii. Formarea tartrului de-a lungul timpului este un fenomen natural si poate fi observat si la pisicile salbatice.

S-a remarcat in urma mai multor cercetari faptul ca pisicile care urmeaza o dieta pe baza de carne cruda au nevoie de mai putine interventii de indepartare a tartrului. Unele dintre ele au nevoie de indepartarea tartrului abia dupa varsta de 8 ani. Pisicile care vor beneficia de o dieta bazata pe carne cruda vor avea si un sistem imunitar mai puternic. Hranirea animalului cu bucati tari de carne de vita sau gaturi de pui, ca si gustare, poate ajuta la indepartarea placii dentare, inainte ca bacteriile s-o transforme in tartru.

In acest sens, pisicile salbatice isi perie dintii muscand prada de gat si sfasiind carnea si pielea acesteia. De asemenea, oasele mari ale soarecilor sau ale pasarilor ajuta la procesul de frecare si pilire a dintilor pisicii.

Chiar si asa, sanatatea dintilor si a gingiilor pisicii depinde de la un exemplar la altul, de sistemul imunitar si de enzimele eliberate prin saliva. Astfel unele pisici sunt predispuse la formarea tartului, a gingivitei sau a altor afectiuni dentare de la varste foarte fragede, chiar daca sunt hranite cu carne cruda.

Doar procesul de periere previne acumularea excesiva a placii dentare ce poate duce la formarea tartrului. Odata ce apar depuneri de tartru la nivelul dintilor, acestea pot fi indepartate doar de medicul veterinar. In majoritatea cazurilor este necasar ca animalul sa fie anesteziat pentru acest proces.

Prin urmare, daca vrei sa ca pisica sa aiba dintii curati si sanatosi este important sa stii ca nimic nu poate inlocui perierea regulata.


Sursa: www.felinefuture.com
Sursa foto : www.featherhazesden.webs.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea