Animale de companie

#animale #pisica #catel #caine #dresor #dresaj #convietuire #comportament #atentie

Cainele si pisica pot fi prieteni

Probabil ca aceasta intrebare este rostita de toti iubitorii de animale care vor sa se bucure de compania ambelor specii. Relatia dintre un caine si o pisica poate varia de la agresiune, indiferenta, ostilitate pana chiar la prietenie.

Cainii si pisicile sunt animale cu temperamente diferite. Ele gandesc in mod diferit si au nevoie de un trai diferite. Daca un caine se ataseaza mai mult de stapan, pisica se va atasa mai mult de casa si va dori un spatiu numai al ei, unde sa nu o deranjeze nimeni. De asemenea, pisicilor nu le plac intrusii care le invadeaza spatiul personal, in special in momentele in care sunt luate prin surprindere.

majoritatea cainilor sunt ascultatori, raspund la indicatiile stapanului, pe cand pisicile sunt foarte rebele si vor face doar ce vor, ascultand arareori de stapani. Pisicile sunt independente si iubesc libertatea, de aceea este bine sa aiba intotdeuna un loc unde sa se ascunda de caine pentru a sta linistite.

Totodata, cainii pot vedea in pisici un companion de joaca, pe care il vor alerga prin casa pentru a-l prinde. Acest lucru nu este agreat de pisici si poate insemna vandalizarea spatiului personal, pe care vor dori sa-l apere scotand ghearele.

Dusmania dintre cele doua specii

Principalul motiv al dusmaniei il constituie modul diferit de comunicare dintre ele. Cainele da din coada cand isi exprima bucuria si disponibilitatea pentru joaca, pe cand pisicile dau din coada cand sunt nervoase sau suparate. Cainele va cauta afectiune si companie intotdeauna, pe cand o pisica va dori sa fie mangaiata numai cand va avea chef. Din acest motiv cainele se poate apropia de pisica pentru a se juca, sau chiar o va alerga prin casa, iar pisica va interpreta acest lucru ca pe o provocare la lupta si va actiona in consecinta.

Un alt motiv ar fi faptul ca pisica a fost victima unei agresiuni din partea altor caini. Si cum pisicile au o memorie foarte buna, ea va privi cu suspiciune orice caine care se apropie de ea.

Cu toate acestea, convietuirea dintre cele doua specii este posibila. Liviu Ionescu, presedinte al Centrului de Educare Canina Romania, declara: „Pentru a convietui mai multe animale in acelasi areal trebuie sa urmaresti mai multi pasi : acomodarea cu celalalt animal, adaptabilitatea intr-o noua familie, relationarea intre cele doua animale ”.

 

O convietuire armonioasa

Iti vei asuma o mare responsabilitate cand te vei hotara sa aduci in casa inca un companion. Vei avea nevoie de multa rabdare cu cele doua animale pentru a le invata sa traiasca in armonie.

Daca cele doua cresc impreuna inca de cand ambii sunt pui exista posibiliatea ca cei doi sa ajunga sa se inteleaga. Problemele apar cand ai deja un animal si mai aduci inca unul, in special daca ambii sunt adulti.

„In momentul in care doresti o relationare intre animale nu trebuie neaparat sa le dresezi. In primul rind trebuie sa te gandesti ce varsta are animalutul deja existent in familie si a celui care va sosi . In prealabil trebuie sa cunosti temperamentul, caracterul fiecaruia dar mai ales gradul de adaptabilitate a animalului in noul mediul sau cu alte animale”, mai adauga Liviu Ionescu. Totodata un minimum de cunostinte despre cele doua specii iti va fi de mare folos pentru a sti din timp ce posibilitati de adaptare au la noul mediu.

In cazul in care ambele animale sunt adulte cand le adopti, este bine sa aduci in casa prima data pisica, astfel cainele o va considera un membru al familiei si nu un “dusman”.

De asemenea, se recomanda castrarea animalelor, deoarece dupa castrare animalele sunt mai putin agresive.

De obicei dureaza cam 15-20 de zile pana cand cele doua animale se cunosc si se imprietenesc. Important este sa ai rabdare si sa fii ferm cu ele. Incearca sa adopti acelasi comportament fata de ambele animale. Niciuna dintre ele nu trebuie sa se simta neglijata sau favorizata, deoarece se pot crea antipatii. „Principala greseala care se face, voit sau involuntar este comportamentul necontrolat fata de fiecare, aparand astfel gelozia. Ea poate fi relationala sau comportamentala. Unele animale iti arata acest lucru direct prin comportament , altele se retrag la locul lor sau in alt loc in care se simt in siguranta, asteptand , de fapt, ca tu sa iti dai seama ce se intimpla cu acel exemplar”, mai spune Liviu Ionescu.

Acomodarea celor doua sau mai multe animale animale este bine sa se faca in timp ”fara sa arati ca unul dintre ei este "mai in centrul atentiei", sa aiba acelasi program , iar tu sa ai acelasi comportament si atitudine fata de amandoi”, adauga Liviu Ionescu.

Aceasta relationare se face treptat, prin joaca cu cele doua animale, mai intai individual apoi in prezenta celuilalt animal. „In cazul in care avem deja un catel care are minimum de educatie canina iti va fi mult mai usor sa ii explici ce are voie, ce nu are voie, dar atentie trebuie sa stai mai mult langa animalul deja existent in familie si sa inteleaga ca tot el este in centrul atentiei dar "pentru o perioada o sa aiba un fratior””, mai spune Liviu Ionescu.

Atentie! In cazul in care cele doua animale nu se inteleg nu tipa la niciuna dintre ele si nu le lovi!

Daca ai deja cunostinte chinotehnice minime, cainele nu va necesita un program educational , sau dresaj cum este gresit cunoscut de majoritatea. Totusi, daca observi ca nu exista o compatibilitate intre ei trebuie sa apelezi la un zoolog sau chinotehnist”, mai adauga Liviu Ionescu. Exista insa si cazuri in care cei doi devin prieteni buni inca de la inceput sau in care se vor tolera reciproc fara a se imprieteni si cazuri in care orice am face cei doi nu se vor intelege niciodata.

Avantajele traiului in comun ale celor doua specii sunt: o stare fizica mai buna si eliminarea plictiselii. Jucandu-se impreuna depun efort fizic si in acelasi timp nu se vor mai plictisi.

Citeste mai multe articole despre catei:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare