Animale de companie

#dinozaur #brontozaur #dinozauri uriasi

Brontozaurul sau dinozaurul care nu a trait decat in imaginatia populara

"Brontozaur" este un termen generic folosit pentru a denumi dinozauri uriasi, insa in realitate astfel de animale nu au trait niciodata pe Pamant. Mai mult decat atat, specialistii afirma ca nu exista nicio specie de animal cu denumirea stiintifica de Brontosaurus.

Acest termen a aparut in secolul al XIX-lea, in urma unei dispute dintre doi paleontologi renumiti din Statele Unite, Othniel Charles Marsh si Edward Drinker Cope, care se aflau in permanenta in competitie si care isi faceau publice descoperirile de specii de fosile sub nume cat mai dramatice.

In anul 1877, Marsh a descoperit scheletul partial al unui dinozaur erbivor, pe care l-a denumit Apatosaurus. Craniul lipsea, iar in 1883 Marsh a publicat o imagine cu infatisarea lui Apatosaurus, insa a folosit alt craniu.

Doi ani mai tarziu, a descoperit un alt schelet, pe care l-a numit Brontosaurus. Scheletul nu apartinea insa unui dinozaur diferit, ci tot unui Apatosaurus. Astfel, paleontologul si-a atribuit in mod eronat descoperirea brontozaurului.

Eroarea a fost identificata inca din 1903, insa "brontozaurul" a mai trait decenii bune in imaginatia populara, devenind personaj in filme si carti.


Sursa foto: CarnegieMuseumofNaturalHistory

  •   2012-12-12
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion:  Identificarea cainilor cu stapan implica riscuri pentru animale?

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii