Exemplarele mature dintr-o specie de termite se "sacrifica" pentru colonie "explodand" langa invadatori pe care ii acopera cu substante toxice.

La aceasta specie, pe masura ce termitele inainteaza in varsta, substantele chimice din organismul lor isi maresc toxicitatea. Astfel, termitele batrane devin adevarate bombe vii, gata sa se sacrifice pentru salvarea coloniei.

Atunci cand colonia este amenintata de un pericol, mai multe termite adopta un comportament bizar de "sinucidere altruista".

Dupa ce isi rup trupurile, termitele elibereaza o serie de substante chimice care se lipesc de invadatori si care corodeaza invelisul insectelor dusmane.

Secretiile destinate apararii sunt depozitate in glandele salivare ale tuturor termitelor, dar la unele specii exista si doua depozite de substante cristalizate in niste saci specializati atasati in exteriorul corpului.

Cand termitele explodeaza, substantele din saliva si cele cristalizate intra in contact unele cu altele si se produc astfel compusi cu un grad ridicat de toxicitate.

  •   2012-09-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii