Exemplarele mature dintr-o specie de termite se "sacrifica" pentru colonie "explodand" langa invadatori pe care ii acopera cu substante toxice.

La aceasta specie, pe masura ce termitele inainteaza in varsta, substantele chimice din organismul lor isi maresc toxicitatea. Astfel, termitele batrane devin adevarate bombe vii, gata sa se sacrifice pentru salvarea coloniei.

Atunci cand colonia este amenintata de un pericol, mai multe termite adopta un comportament bizar de "sinucidere altruista".

Dupa ce isi rup trupurile, termitele elibereaza o serie de substante chimice care se lipesc de invadatori si care corodeaza invelisul insectelor dusmane.

Secretiile destinate apararii sunt depozitate in glandele salivare ale tuturor termitelor, dar la unele specii exista si doua depozite de substante cristalizate in niste saci specializati atasati in exteriorul corpului.

Cand termitele explodeaza, substantele din saliva si cele cristalizate intra in contact unele cu altele si se produc astfel compusi cu un grad ridicat de toxicitate.

  •   2012-09-06
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Reguli de calatorie cu animalul de companie

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.