Animale de companie

#animalute #animale de companie #stres #pisici #caini

Animalutele de companie, factor de stres?

Odata cu beneficiile pe care le aduc asupra educatiei copiilor si sanatatii intregii familii, animalutele de companie cer anumite responsabilitati din partea stapanilor. Astfel, exista diverse situatii care pot deveni destul de stresante pentru stapanii neavizati. Inainte de a te gandi sa cresti un animalut este bine sa ai in vedere urmatorii factori de stres la care vei fi supus odata cu adoptarea sa:


1 Cheltuieli destul de mari


Ingrijirea unui animalut de companie implica anumite costuri. Vizitele la veterinar, hrana, jucariile, accesoriile etc., toate acestea costa.

Sterilizarea, vaccinarea, deparazitarea si toaletarea sunt extrem de importante pentru sanatatea animalutului si ar trebui respectate de in mod obligatoriu de orice stapan insa nu toti isi permit sa sustina astfel de cheltuieli, devenind pentru ei sursa de stres.


2 Diverse responsabilitati


Cand adopti un animalut de companie iti asumi anumite responsabilitati pe care vei fi nevoit sa le indeplinesti si in zilele in care esti extrem de obosit sau bolnav.

Unele persoane isi dedica mai tot timpul liber ingrijirii personale si curateniei casei in care locuiesc si uita sa se ocupe de perierea animalutului si curatarea custii sau a nisipului.

Unele rase de animalute de companie necesita o ingrijire mai atenta decat altele in ceea ce priveste alimentatie, toaletarea, vizitele la veterinar.


3 Par si murdarie


Parul lasat in urma de animalutele de companie este o adevarata provocare pentru unii. Este bine sa te informezi asupra rasei din care face parte animalutul si despre metodele de ingrijire a blanitei inainte de a-l adopta.

Unele specii de caini si pisici, cu par lung, trebuie periate si de doua ori pe zi pentru a tine sub control cantitatea de par de pe canapele si covoare.

In plus, un alt factor de stres pentru anumite persoane il constituie murdaria lasata de animalute. Atat cainii cat si pisicile lasati nesupupravegheati pot sa sfasie hartii si materiale textile si sa faca mizerie.


4 Obiecte distruse


Animalutele de companie pot constitui factori de stres atunci cand distrug obiecte.

Pisicile zgarie adesea piesele de mobilier sau diverse tesaturi iar cateii distrug obiecte sau le rod in joaca, de regula, pentru ca se plictisesc si nu au alta activitate.


5 Angajament pe termen lung


Adoptarea unui animalut de companie este un angajament pe termen lung.

Acest angajament se poate transforma intr-un factor de stres atunci cand vei fi nevoit sa-l iei cu tine in vacante pentru ca nu ai cum sa-l lasi singur sau cand va trebui sa-ti schimbi locuinta.


6 Certuri in familie


Se intampla adesea sa apara certuri si discutii in familie pe tema animalutului de companie.

De regula, acestea survin in momentul in care copiii se plictisesc de animalut si nu-si mai indeplinesc indatoririle referitoare la ingrijirea lui. Sau, din contra, discutii pot aparea atunci cand cei mici nu se mai desprind de animalut, dorm cu el in pat sau isi neglijeaza temele.


7 Boala sau deces


Ca orice fiinte, animalutele se imbolnavesc iar acest lucru ii afecteaza foarte mult pe unii stapani, cauzandu-le un stres suplimentar. Animalutele nu sunt ca obiectele care pot fi reparate sau inlocuite oricand.

Moartea animalutului de companie este un episod tragic peste care unii trec foarte greu, ajungand chiar sa aiba nevoie de consiliere.

In momentul in care adopti un animalut trebuie sa fii constient ca, la un moment dat, acesta va disparea pentru totdeauna si sa te pregatesti psihic sa treci peste episod.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului