Cele mai rapide animale din regnul animal sunt cele care au ochii foarte mari in raport cu dimensiunile corpului lor. Aceasta pare sa fie noua descoperire facuta de cercetatorii din Texas, in urma mai multor cercetari cu privire la modul in care vederea influenteaza viteza de deplasare a animalelor.

Desi majoritatea animalelor se bazeaza mult pe simturi in miscare, se pare ca vederea joaca un rol aparte. Cu cat animalele au ochii mai mari, cu atat alearga mai repede, relateaza livescience.com.

Ghepardul si calul sunt doua dintre animalele la care se observa cu usurinta ca au ochii foarte mari, dar si ca sunt foarte buni alergatori. Dimensiunea mare a ochilor ii ajuta sa aiba o vedere mai buna in deplasare si sa evite cu mai mare usurinta obstacolele din cale.

"Marimea ochilor este unul dintre cei mai importanti factori pentru intelegerea capacitatii vizuale si a evolutiei acesteia. In cazul vertebratelor, o dimensiune mare a ochilor imbunatateste atat acuitatea vizuala (vederea in detaliu), cat si a sensibilitatii (vederii in lumina slaba)", a explicat Chris Kirk, profesor asociat la Universitatea din Texas.

Foto: Factzoo.com

  •   2012-05-07
  •  

Articol scris de

Daniela Ganciu

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion:  Identificarea cainilor cu stapan implica riscuri pentru animale?

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare