Animale de companie

# hrana dihor #ingrijire dihor #dihor #animale #animale de companie

Animale de companie ciudate. Tu stii cum sa ingrijesti un dihor?

Dihorii sunt unele dintre cele mai simpatice si dulci animale de companie. In ultimii ani, acestia au inceput sa castige tot mai multa popularitate. Iata ce trebuie sa stii despre ingrijirea unui dihor daca ti-ai propus sa adopti unul.

Alege o cusca spatioasa pentru dihor

In momentul in care mergi la petshop pentru a cumpara sau adopta un dihor, trebuie sa iei in calcul si achizitionarea unei custi incapatoare pentru acesta. Tine cont ca acesta este locul in care dihorul isi va petrece noptile si momentele din zi in care nu esti acasa, asadar alege o cusca spatioasa, unde sa se poata simti confortabil.

Tine cont ca dihorii prefera custile cu doua nivele, pentru a avea suficient spatiu in care sa se joace. Este de preferat sa optezi pentru una dotata cu rampe, scarite, hamace etc., deoarece dihorii sunt animale energice si jucause.

Este indicat ca aceasta sa aiba tavita detasabila, pentru a-ti fi mai usor sa ii faci curat.

Alimentatia unui dihor

Pentru a nu rasturna vasul cu mancare este indicat sa-i pui un vas de ceramica. Ii va fi mult mai greu sa-l rastoarne in aceste conditii.

Tine cont ca dihorii, spre desebire de alte animale, au un metabolism rapid si digera hrana in aproximativ trei ore. Din aceasta cauza dihorii mananca mai des decat o pisica, de exemplu.

Dihorii sunt animale carnivore si au nevoie de o hrana bazata in proteine. Opteaza pentru hrana speciala pentru dihori, pe care o gasesti la petshop. Pe langa aceasta, dihorul mai are nevoie si de hrana umeda, bazata pe carne. Ii poti oferi carne proaspata de pui sau ficatei de pui.

Pe langa carne, dihorii mai consuma si fructe si legume, insa in cantitati mici. Asadar, nu ezita sa-i oferi cate o gustare mica si tine cont de faptul ca acestia adora bananele.

Atentie! Nu ii oferi niciodata dihorului hrana pentru oameni, sau produse de patiserie, dulciuri sau bauturi alcoolice ori sucuri.

Asigura-i o sursa permanenta de apa si schimba apa de doua ori pe zi, in zilele de iarna, si de minim trei ori pe zi in timpul verii.

Ingrijirea dihorului

Pe langa hrana si mancare, dihorul are nevoie de ingrijiri la fel ca orice alt animal: taierea unghiilor, imbaieri si vizite regulate la medic.

Imbaierea dihorului

Dihorii au nevoie de imbaieri lunare. Il poti spala foarte usor in chiuveta. Ai grija sa potrivesti apa astfel incat sa nu fie nici rece nici fierbinte. Samponeaza-l bine, evitand zona urechilor si ochii, cu ajutorul unui sampon special pentru animale. La final clateste-l foarte bine pentru a nu-i ramane urme de sampon in blanita. Sterge-l apoi bine cu un prosop curat.

Taie-i unghiile regulat

Unghiile dihorilor cresc rapid si, daca nu le tai regulat, acestea pot creste in exces. In plus, te poate rani usor, fara sa vrea, in timp ce se joaca.

Ca si pisicile, dihorii au unghii transparente, iar spre baza se poate vedea o vena de culoare rozalie.

Taierea unghiilor

Unghiile dihorului pot creste foarte lungi si ascutite. Acestea trebuie taiate in mod regulat, deoarece cresc rapid. Ca si pisicile, dihorii au unghii transparente, iar spre baza se poate vedea o vena de culoare rozalie. Taie unghia oblic, avand grija sa nu tai si partea rozalie, deoarece dihorul va sangera si exista riscul sa se infecteze. In plus, este extrem de dureros pentru animal.

Vizite regulate la veterinar

Dihorul are nevoie de vizite periodice la cabinetul veterinar. Alege un medic bun, de incredere, pe care sa-l vizitati ori de cate ori este nevoie.

Ca si in cazul cainilor si pisicilor, dihorii au nevoie de vaccinari periodice si consultatii de rutina.

Lasa dihorul liber prin casa

Dihorii au nevoie de miscare si de afectiune. In plus, adora sa stea in compania oamenilor si sa se joace prin casa. Ii poti cumpara un ansamblu pentru pisici pentru a se putea catara si pentur a se ascunde. Il va adora, cu siguranta!

Ai grija insa ca le place sa fure diverse obiecte pe care apoi le va ascunde pe unde apuca.

Atentie! Nu lasa dihorul liber prin casa, in timp ce esti plecat, deoarece are obieceiul de a roade cabluri, iar daca ai ghivece vor adora sa-si sape tunele.

Daca ii cumperi un ham il poti scoate la plimbare, in parc. Le place sa-si petreaca timpul in aer liber si sa se plimbe prin iarba.

Surse foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea