Animale de companie

#animale de companie #educare animal #animal politicos

Animale cu maniere: cum inveti animalul de companie sa fie politicos

Te gandesti ca politetea este o trasatura caracteristica oamenilor? Te inseli. Oamenii de stiinta au demonstrat contrariul si, in plus, un animal de companie manierat este oglinda stapanului la fel de politicos.

Cercetatorii americani de la Universitatea Princeton au demonstrat printr-un studiu publicat recent ca animalele chiar au maniere. Ei au studiat comportamentul unei specii de maimute, marmosetele, si au descoperit ca acestea vorbesc pe rand, iar conversatia lor poate dura chiar jumatate de ora. Pe parcursul unei conversatii, mamiferele nu se intrerup una pe alta intr-o discutie si se poarta cu aceeasi curtoazie cu care un om ar trata un oaspete apropiat aflat in vizita.



Daca este insa dificil sa tii in casa o maimuta, fie ea si politicoasa, specialistii au cateva sfaturi in ceea ce priveste educarea animalului de companie:


Socializarea timpurie

Orice catelus este invatat sa socializeze inainte de varsta de 14 saptamani. El trebuie sa se obisnuiasca treptat cu prezenta oamenilor, dar si cu a altor animale. Contactul cu acestia va face ca patrupedul sa reuseasca sa se adapteze singur la situatii noi si astfel sa nu reactioneze niciodata violent.


Dupa fapta si rasplata

Cu siguranta ai vazut cum, odata indeplinita o sarcina, cainele antrenat primeste o rasplata. Acest lucru functioneaza cam in toate situatiile, insa sa nu-ti imaginezi ca este atat de simplu sa-i formezi deprinderi, chiar si cu rasplata. Prin urmare, apeleaza la sfaturile unui specialist care te va indruma, astfel incat sa reusesti sa cresti un caine manierat.


Cainii si copiii

Desi relatia dintre caine si copil este, de cele mai multe ori, una apropiata, este necesar ca ambii sa invete cateva reguli de buna purtare. De pilda, copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa sperie cainele cand doarme sau sa-i ia mancarea din fata atunci cand acesta mananca. De asemenea, patrupedul trebuie sa fie obisnuit cu prezenta copilului, cu gesturile sale imprevizbile. Cum? Printr-o supraveghere stricta, astfel incat sa puteti reactiona imediat ce vedeti o reactie violenta din partea cainelui.

Sursa foto: lumeanimalelor.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare