Animale de companie

#caini #rase de caini #dresaj

Afla ce caini pot fi dresati cel mai usor

Stiai ca exista rase de caini care sunt mai usor de dresat decat altele? In timp ce unii crescatori cred ca nivelul de dresare a cainilor depinde de rasa din care aceastia fac parte, altii sustin ca usurinta dresajului depinde de nivelul de inteligenta a cainilor si de temeramentul acestora.

 

Inteligenta cainilor

 

Nivelul de inteligenta a cainilor este un factor foarte important cand vine vorba de dresaj. Indiferent de rasa din care fac parte, gradul de inteligenta difera de la un individ la altul. Un caine cu un grad ridicat de inteligenta va fi mult mai receptiv si va invata mai repede comenzile. De asemenea, acesta va fi capabili sa-si aminteasca mult mai usor comenzile invatate anterior.

Cu toate acestea, cainii cu un grad mare de inteligenta vor avea nevoie de mai multa stimulare mentala, decat cei cu un nivel mediu de inteligenta. Din acest motiv, persoanele care au astfel de caini este indicat sa petreaca mai mult timp jucandu-se cu ei si sa le achizitioneze diverse jucarii pentru a nu se plictisi cand sunt lasati singuri acasa. Cele mai potrivite jucarii pentru astfel de caini sunt jucariile speciale, care pot fi umplute cu gustari. In caz contrar, din lipsa de ocupatie, acestia pot provoca stricaciuni.

Unele dintre cele mai inteligente rase de caini sunt: Border Collie, Ciobanesc German, Golden Retriever, Labrador Retriever si Poodle.

Cainii cu un nivel mai mic de inteligenta nu vor crea la fel de multe probleme cand vine vorba de stricaciuni. Acestia vor prefera sa se odihneasca in momentele in care sunt lasati singuri acasa. Cainii cu un un nivel mic de inteligenta sunt in general greu de dresat. Majoritatea vor invata cu greu pana si comenzile de baza precum: „Sezi” sau „Culcat”.

 

Temperamentul cainilor

 

Temperamentul cainilor este un factor care influenteaza orele de dresaj. Cainii docili, ascultatori si energici sunt in general mai usor de dresat. Acest lucru este posibil deoarece acesti caini nu vor incerca sa-si castige autoritatea in fata stapanului sau a antrenorului. Totodata, acestia vor fi mai receptivi decat altii deoarece vor privi cu entuziasm orele de dresaj. Tot prin dresaj acesti caini isi vor consuma o parte din energie.

In schimb, cainii incapatanati, dominanti, hiperactivi sau neascultatori vor fi mai dificil de dresat. Cainii cu un temperament dominant sunt in general cel mai dificil de dresat de catre stapani, deoarece acestia au tendinta de nu se supune si de a nu asculta. Din acest motiv este recomandat ca acesti caini sa fie dresati de antrenori care sa le formeze temperamentul. In general un astfel de comportament il adopta rasele agresive precum: Doberman, Pitbull, Boxer etc.

 

Rase de caini usor de dresat

 

Cainii de talie mica sunt relativ usor de dresat datorita abilitatilor de a retine mai repede. Cu toate acestea, nu toate rasele de talie mica sunt usor de dresat. Multe dintre acestea sunt mult prea energice si se vor plictisi rapid de orele de antrenament, refuzand sa mai asculte comenzile. Iata care sunt cele mai usor de dresat rase de caini de talie mica : Australian Terrier, Bichon Frise, Border Terrier , Boston Terrier , Cavalier King Charles Spaniel , Fox Terrier, Papillon si Schnautzer Pitic.

Cainii de talie medie si mare sunt in general mai calmi decat cei de talie mica, ceea ce reprezinta un avantaj. Totodata, majoritatea exemplarelor canine care au un grad mai mare de inteligenta se incadreaza in aceste doua categorii. Iata care sunt cei mai usor de dresat caini de talie mare si medie: Ciobanesc German, Border Collie, Golden Retriever, Labrador Retriever, Ciobanesc Australian, Ciobanesc Carpatin, Ciobanesc de Sethland.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului