Ratele sunt, poate, cele mai cunoscute pasari domestice, dupa gaini, insa putini cunosc adevarul complet despre viata acestor pasari fascinante. Iata 9 lucruri inedite despre rate, la care sigur nu te-ai gandit niciodata.

1. Toate ratele fac parte dintr-o familie de pasari numita Anatidae, iar acestea sunt raspandite in intreaga lume, pe fiecare continent, mai putin Antarctica , unde n-ar rezista din cauza conditiilor climaterice.
2. Un boboc de rata se va atasa imediat de prima vietate pe care o vede cand iese din ou, motiv pentru care ratele sunt foarte atente pentru a surprinde acest moment.
3. Ratele au corpul acoperit de pene rezistente la apa. Explicatia pentru care penele lor le protejeaza de umezeala este ca acestea au o structura speciala si un strat de ceara acopera fiecare pana. Din acelasi motiv, o rata se poate scufunda sub apa, iar penele din vecinatatea corpului vor ramane perfect uscate.
4. Ratele sunt pasari deosebit de precoce. Ele ies din ou acoperite de puf si pot merge si parasi cuibul la doar cateva ore dupa ce vad lumina zilei.
5. O rata isi poate conduce bobocii chiar si pe distante de kilometri intregi pentru a gasi o locatie potrivita cu apa care sa le ofere loc de inot si sursa de mancare.
6. Dupa imperechere , ratoii au o perioada de o luna in care le cad penele si devin foarte vulnerabili in fata pradatorilor. Acestia nu mai sunt in stare sa zboare sau sa se apere in aceasta perioada.
7. Majoritatea speciilor de rate sunt monogame in perioada sezonului de imperechere, dar nu ramani fideli pe viata.
8. Cand isi construiesc cuibul, ratele se vor folosi de obiecte adunate din natura (frunze, paie, betisoare etc), dar la suprafata vor tapeta cuibul cu un strat de pene pufoase, smulse chiar de pe pieptul lor. Ele procedeaza astfel pentru a oferi oualor cel mai moale si bine izolat invelis.
9. Ratele sunt omnivore si mananca tot ce gasesc, de la iarba, plante acvatice , insecte, seminte, fructe, pana la peste, crustacee si alte tipuri de mancare.

  •   2012-02-08
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ioana Stanciulescu

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii