Animale de companie

#animalute de companie #pisici #felina

8 probleme frecvente ale pisicilor in varsta

Odata cu inaintarea in varsta a pisicii au loc diverse schimbari in ceea ce priveste aspectul cat si comportamentul felinei. De regula, pisicile de peste 10 ani nu au nevoie de tratamente speciale in afara de ingrijirea obisnuita insa specialistii recomanda examinari mai frecvente, mai ales cazul in care animalutul sufera de mai multe boli specifice varstei. Iata ce probleme pot aparea la pisicile in varsta:


1 Artrita


Artrita si inflamarea incheieturilor este o boala foarte frecventa in randul pisicilor in varsta. In cazul in care sufera de aceasta boala, felina va avea dureri si dificultati in a se deplasa.

Totodata, nu va putea sa mai faca salturi si va avea o stare generala proasta, va fi foarte iritabila si chiar agresiva.

Este necesar un consult medical in acest caz si, la nevoie, medicul ii va prescrie antiinflamatoare .
 

2 Obezitate


Pisicile in varsta, mai ales cele sterilizate sunt predispuse obezitatii. Desigur, operatia de sterilizare nu cauzeaza ingrasare insa este un factor contributiv.

Pisicile in varsta si cele sterilizate mananca mai mult si fac mai putina miscare, de unde si predispozitia spre ingrasare.

Ca sa previi obezitatea este recoamndat sa reduci portia de mancare a pisicii si sa te asiguri ca aceast face miscare.


3 Urinarea in afara litierei


Pisicile in varsta au adesea tendinta de a urina sau defeca in afara litierei.

Acest comportament poate sa insemne ca felina are o problema medicala ca o infectie a tractului urinar inferior astfel ca este recomandat un control medical.

De asemenea, alte cauze posibile ale acetui tip de comportament pot fi: colite, diabet, probleme ale tiroidei sau ale ficatului si rinichilor stres si anxietate.


4 Pierderea vederii


Odata cu inaintarea in varsta unele pisici incep sa aiba probleme de vedere iar aceasta situatie se intalneste mai ales la felinele bolnave de diabet.

Pierderea vederii poate fi o alta explicatie pentru urinatul si defecatul in locuri inadecvate.

Daca te confrunti cu aceasta problema este bine sa pui litiere in mai multe locuri ale casei.


5 Caderea parului


Pisicile in varsta nu mai au blanita la fel de stralucitoare ca cele tinere. O alta problema este aceea ca le cade foarte mult par.

Este bine sa stii ca exista produse speciale in comert (fiole, mancare) ce vor minimiza aceasta problema.


6 Agresivitate


Unele pisici in varsta dezvolta probleme comportamentale ca agresivitatea.

Insa aceasta poate surveni in urma unor probleme de sanatate sau a unor dureri. Incearca sa descoperi care este cauza comportamentului agresiv al pisicii tale.

Stresul poate fi o explicatie a agresivitatii pisicii.


7 Schimbari comportamentale


Chiar daca pisica ta a fost dresata sa faca anumite lucruri este posibil ca, pe masura ce imbatraneste, sa nu le mai faca.

Spre exemplu, in cazul in care pisica ta obisnuia sa doarma noaptea este posibil ca acum sa se trezeasca si sa miaune pentru ca are dureri sau pur si simplu o nevoie de a urina.


8 Probleme cu gingia


Se intampla adesea ca pisicile sa-si piarda dintii pe masura ce imbatranesc sau sa dezvolte inflamatii ale gingiilor. Acestea se pot trata decatre un medic veterinar .

In ceea ce priveste dintii, nu trebuie sa-ti faci probleme. Pisica se va putea hrani singura si in continuare doar ca va avea nevoie de mancare speciale, umeda sau lichida.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului