Animale de companie

#ingrijirea animalelor #animal de casa #greseli #adoptie #pisica

8 greseli care afecteaza viata pisicii

Se spune ca pisicile sunt animale usor de intretinut pentru ca isi poarta singure de grija. Partial adevarat! Ca orice animal, pisica are nevoie de atentie si ingrijiri speciale. Atat cei care abia au adoptat o pisicuta cat si detinatorii cu experienta fac greseli care afecteaza sanatatea si comportamentul animalelor . Iata un top al celor mai frecvente greseli facute de cei care detin o pisica:


1
Abandoneaza pisica abia adoptata


Sunt foarte multe persoane care hotarasc sa adopte o pisica in mod spontan, fara a lua in calcul responsabilitatile si „deranjul” care survin in urma acestei decizii.

Poti sa returnezi oricand un tricou la magazin daca, ajuns acasa, descoperi ca nu ti se potriveste. Cu siguranta ca nimeni nu va suferi in urma acestei tranzactii. Insa atunci cand vine vorba de un animal, lucrurile se schimba. Este o dovada de cruzime sa adopti un animal, sa-i oferi caldura si dragoste pentru cateva zile, dupa care sa-l abandonezi din senin.

De aceea, este indicat sa te gandesti bine daca ai timpul si resursele necesare cresterii unei pisici.


2 Ignora costurile de intretinere


Exact ca in cazul adoptiei unui copil, in momentul in care te gandesti sa adopti o pisica trebuie sa ai in vedere anumite costuri. Pisica va avea nevoie de anumite lucruri (litiera, nisip, cusca pentru transport etc.), alimente speciale, vizite la veterinar etc. Iar toate acestea costa.

De asemenea, este indicat sa te gandesti si la faptul ca este posibil sa intervina o urgenta medicala , o operatie, un anumit tratament pentru care va trebui sa platesti.


3 Nu sterilizeaza pisica


Procedura de sterilizare este benefica atat pentru pisica sau motan, cat si pentru proprietarii acestora. Vei evita situatiile in care te vei trezi cu 4-5 puiuti pe care nu ai cui sa-i oferi spre adoptie. De asemenea, nu vei asista la „concertele” date de pisica sau motan in perioada in care intra in calduri.

Pe de alta parte, animalul tau de companie va fi sanatos, evitandu-se bolile care pot surveni in momentul in care pisica/motanul a ajuns la maturitate si nu i-ai dat voie sa se imperecheze.


Citeste mai mult despre:
 


4 Neglijeaza tratamentele medicale


Chiar daca pisicile isi revin repede in urma unor rani superficiale, la fel de repede pot sa moara daca nu descoperi o anumita boala la timp. Pisicile au nevoie de anumite vaccinuri, deparazitari si examinari anuale. De asemenea, in momentul in care observi orice schimbare de comportament este bine sa te asiguri ca pisica ta nu sufera de vreo boala.


5 Fac economie falsa la mancare


Banii economisiti pe mancare ieftina vor fi cheltuiti pe vizite si tratamente la veterinar. De regula, alimentele ieftine pentu pisici contin cantitati mari de proteine din porumb, care duc la ingrasare si nu asigura nutrientii necesari.

Alege cel mai bun producator pe care ti-l permiti. Vei observa ca, daca ii dai mancare de calitate, pisica ta va manca mai putin. Si asta pentru ca alimentele mai scumpe sunt bogate in proteine de calitate si nutrienti astfel ca animalul tau de companie se va satura mai repede si va beneficia de toate substantele necesare.


6 Pisica petrece prea mult timp afara


Multi oameni sunt de parere ca pisicile au nevoie de „libertate” si trebuie sa inspire aer curat si sa se plimbe in afara casei, in timp ce altii sunt de parere ca o pisica poate sa creasca si sa traiasca fericita si in casa. Nu se poate afirma ca unii au dreptate iar altii nu. insa este bine insa sa iei anumite masuri de siguranta atunci cand hotarasti sa-ti lasi pisica sa se plimbe in voie.

Exista anumite riscuri de care trebuie sa fii constient. Este foarte posibil ca pisica ta sa se intoarca acasa ranita, sa fie torturata de copii sau adulti, sa ia boli sau paraziti de la alte animale sau chiar sa fie omorata de masini. De aceea este bine sa iei masuri de siguranta si sa eviti pe cat se poate aceste probleme. Incearca sa-ti educi pisica sa stea numai in perimetrul curtii/gradinii si urmareste-o in primele zile in care o lasi afara sa vezi cum se comporta, mai ales daca are o fire energica si este foarte curioasa.


7 Neglijeaza letiera


Este indicat sa cureti zilnic litiera pisicii. Si asta pentru ca unele pisici sunt foarte pretentioase si vor incepe sa ignore letiera si sa-si faca nevoile in alte parti daca nu este curat. Atentie! Daca pisica ta incepe sa urineze pe langa litiera este posibil sa sufere de o boala urinara astfel ca trebuie dusa urgent la un control medical.


8 Nu permit pisicii sa se comporte ca atare


Multi detinatori de pisici fac greseala de a-si trata animalul asemenea unui copil. De asemenea, retine ca o pisica nu poate fi tratata nici ca un caine sau alt animal de casa pentru ca au un temperament si nevoi distincte.

Pisicile au personalitatea lor si cauta instinctiv locuri ascunse de unde sa „vaneze” si asta nu pentru ca sunt incapatanate si neascultatoare, ci pentru ca sunt pisici! Important este sa existe o balanta acceptabila intre aceste nevoi ale pisicii si nevoile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea