Cu mult inainte ca Yuri Gagarin sa fie desemnat primul om care a pasit vreodata in spatiu, au existat mai multe creaturi sau animale care au orbitat Terra si au luat contact cu viata extraterestra. Animalele care au zburat in spatiu au fost trimise in scop experimental, iar in timp ce unele dintre ele au revenit cu succes cu picioarele pe pamant, altele nu au mai avut sansa reintoarcerii!


1. Caini

Stiai ca in 1951, Dezik si Tsygan au fost primii caini trimisi in spatiu pentru a explora viata extraterestra? Ambii catei au supravietuit calatoriei in spatiu, insa Dazyk si-a gasit sfarsitul intr-un zbor experimental ulterior. Cel mai cunoscut caine care a orbitat Terra ramane Laika, in timpul lansarii rachetei Sputnik 2, insa experimentul a esuat, intrucat animalul a murit la doar cateva ore de la lansare.


2. Pisici

Felix este primul motan care a pasit Terra intr-o racheta frantuzeasca trimisa in spatiu (Veronique AGI) in 1963. Pisica a invins conditiile neprielnice ale spatiului extraterestru, intorcandu-se cu bine acasa.


3. Maimute

Dupa ce americanii au inregistrat mai multe esecuri in a trimite maimute in zboruri experimentale in spatiu, in 14 iunie 1949, o maimuta pe nume Albert II a reusit sa ajunga in Cosmos, dar nu a supravietuit impactului cu solul. Primele maimute care au supravietuit calatoriei extraterestre sunt Able si Baker, pe 28 iunie 1959.


4. Soareci

Soarecii au fost folositi pe post de cobai in multiple zboruri experimentale in spatiu. Anul 1961 este cel care marcheaza calatoria cu succes in spatiu a unui soricel, Hector, care, spre deosebire de predecesorii lui, a reusit sa supravietuiasca conditiilor extraterestre si sa revina cu bine acasa.


5. Pesti

Desi par fragili si neajutorati, pestii s-au dovedit a fi unele dintre cele mai rezistente animale trimise in spatiu. Pentru prima lansare a pestilor pe racheta Skylab 3, s-a folosit specia Fundulus Heteroclitus, considerata a fi cea mai rezistenta. Ulterior insa la bordul rachetelor care au orbitat Terra au fost urcate si alte specii de pesti, precum crapi sau guppi, care au indeplinit misiuni de succes in calatoriile in spatiu.

Sursa foto: listverse.com

  •   2013-11-04
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Daniela Ganciu

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii