Amenajarea casei

#umiditate casa #mucegai pereti #ventilatie #umiditate #mucegai #igrasie

Umiditatea prea ridicata in casa iarna

Problemele cu umiditatea ridicata sunt la fel de frecvente iarna ca cele cauzate de aerul prea uscat. Afla cum poti reduce umiditatea prea ridicata in casa iarna.

Scaderea temperaturii aerului odata cu racirea vremii duce la o scaderea a umiditatii afara. Circulatia aerului in casa este insa ingreunata si umiditatea poate creste in mod neplacut in mai multe zone ale casei.

In mod obicenuit, atunci cand temperatura de afara scade sub 10 C, umiditatea aerului este de maxim 30%, iar atunci cand scade sub 0 C, aceasta poate scadea pana la 25% sau chiar 20%.

Pentru a masura umiditatea in casa, poti folosi un higrometru . Daca aceasta este semnificativ mai mare decat cea a aerului din exterior, pot aparea unele probleme neplacute.
 

Ce probleme poate cauza umiditatea in casa iarna?


Umiditatea ridicata duce la condens. Acesta este cel mai evident pe ferestre, care se pot aburi datorita umiditatii crescute a aerului din casa.

Cand umiditatea este prea ridicata apare si igrasia, condensul moleculelor de apa din aer pe pereti. Daca ignori problema, igrasie duce la dezvoltarea de mucegai si acarieni. Acesti patogeni pot cauza probleme de sanatate, mai ales la cei cu probleme respiratorii , in special pentru bolnavii de astm.

Iarna, o casa prea umeda poate capata si un miros neplacut , iar hainele sunt si ele expuse unor pericole din cauza umiditatii excesive.
 

Cum poti reduce umiditatea in casa?


Cauzele umiditatii excesive sunt cel mai adesea lipsa circulatiei aerului, dar si electrocasnicele care functioneaza pe baza de gaz pot crea un mediu prea umed.

Problemele pot fi localizate. Uscarea hainelor in interior pe timpul iernii creste foarte mult nivelul umiditatii din aer. Baile pot fi si ele afectate de problema, indiferent daca au un geam sau o aerisire buna.

Pentru a reduce nivelul umiditatii din aer pe timpul iernii, poti achizitiona un dezumidificator sau poti pune in aplicare cateva solutii mai putin costisitoare.

In bai, poti instala un ventilator la aerisire. Este important ca acesta sa functioneze de fiecare data cand faci o baie sau un dus sau cand apa calda provoaca aburirea suprafetelor.

Izolatia casei este un element foarte important in lupta cu umiditatea excesiva. Ferestrele de calitate joaca un rol important ca bariera impotriva umiditatii permanente de pe pervazul exterior, in caz de ninsoare sau ploaia.

Ventilatia este cel mai simplu mod prin care poti reduce umiditatea excesiva pe timpul iernii. Deschide geamurile de fiecare data cand vremea iti permite acest lucru, pentru a lasa sa intre aerul rece si uscat.

Plantele in ghiveci pot fi o alta sursa de umiditate in casa ta. Unele plante exotice necesita un nivel ridicat al umiditatii in aer pentru a supravietui in conditii bune pana primavara. Este recomandat sa muti toate plantele intr-o singura camera, unde poti mentine un nivel mai ridicat al umiditatii, fara ca acest lucru sa-ti afecteze intreaga casa.

Aerul conditionat poate fi de ajutor in reducerea umiditatii aerului din casa, dar atunci cand temperatura din exterior este foarte scazute, efectul acestor aparate este mai mic.

Sursa foto: Renegadeconservatoryguy.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea