Amenajarea casei

#stil #amenajare #casa #amenajarea casei #mobila

Stilul Victorian

Stilul Victorian , denumit astfel dupa regina Victoria a Angliei, a fost foarte popular la inceputul secolului al XIX-lea, pana la inceputul secolului XX. Este caracterizat prin culori puternice, lux si stralucire. Are influente din stilul gotic, grecesc, neo-baroque, egiptean dar si oriental. Camerele Victoriene sunt foarte incarcate cu mobila si decoratiuni realizate din materiale luxoase. Stilul este caracterizat si de folosirea aranjamentelor artistice, a colectiilor de arta, fotografiilor si artefactelor.


1
Istoric


De-a lungul timpului acest stil a fost criticat din cauza supra-aglomerarii camerelor cu piese de mobilier si decoratiuni, cu tablouri si diverse opere de arta, majoritatea reproduceri si imitatii.

Explicatia consta in faptul ca acest stil a luat nastere la inceputul anilor 1800, cand a avut loc o consolidare a claselor de mijloc din Anglia. In acea perioada a avut loc o dezvoltarea a imperiului si a comertului si au inceput sa fie aduse in Anglia obiecte exotice, nemaivazute pana atunci. Revolutia industriala a dus la productia acestor obiecte in masa, facand lucrurile care erau odata rare si scumpe, disponibile pentru toata lumea.

Preocupati de statut si prestigiu, noii imbogatiti s-au intrecut in a-si etala gusturile si bogatia astfel ca unii dintre ei aproape ca si-au „sufocat” casele cu diverse obiecte de mobilier si decoratiuni care mai de care mai garndioase si luxoase, inspirate din mai multe stiluri.

Camerele goale
erau considerate de prost gust astfel ca fiecare spatiu disponibil era umplut cu obiecte semnificative pentru personalitatea proprietarului.

Atunci cand nu accentua foarte tare opulenta, acest stil avea o frumusete aparte care reflecta sobrietatea si gustul artistic britanic.

De-a lungul timpului, stilul Victorian a fost simplificat. Mai exact, astazi, cei care opteaza pentru un decor in stil Victorian, aleg obiecte si decoratiuni caracteristice, insa acestea nu mai sunt folosite in abundenta si nu mai creeaza haos in incapere. Totul este pastrat in cea mai buna ordine, fiecare piesa gasindu-se acolo dintr-un motiv bine intemeiat.


2 Culori


Atunci cand stilul Victorian a fost in plina glorie se credea ca utilizarea unor culori bogate si puternice va spori importanta camerei.

Paleta de culori se bazeaza pe nuante intunecate, de la rosu rubiniu la verde inchis sau culoarea mahonului, cu accente aurii sau albastru inchis.

Camerele principale sunt reprezentate de culori bogate – rosu, verde, galben aprins. Sunt folosite culorile contrastante pentru a crea un efect vizual dramatic. Peretii sunt deseori decorati cu modele complicate, reprezentand motive florale sau animaliere.

Holurile si camerele de legatura, pe de alta parte, sunt reprezentate de culori neutre , diverse tonuri de gri.


3 Mobilier


Mobilierul in stil Victorian este masiv si opulent. Este confectionat din lemn inchis la culoare, de obicei mahon. Tapiseriile sunt ornamentate cu modele florale si animale.

Daca lemnul nu era unul foarte scump, decoratorii victorieni il „mascau”, folosind fete de masa sau cuverturi excesiv de lungi.

Elementele obisnuite acestui stil sunt canapele imbracate in stofa sau catifea, scaunele cu spatare ovale si tablii marmorate pentru mese si bufeturi.

Stilul Victorian mai este caracterizat de podele confectionate tot din lemn inchis la culoare si covoare incarcate cu motive florale. Si semineele din fier forjat sunt elemente importante care definesc acest stil.


4 Pereti


Adeptii stilului foloseau tapetul pentru decorarea peretilor . Acesta era pictat in culori primare cu diverse forme florale sau cu desene cu animale. Tapetul era insa destul de costisitor. Cei care nu si-l permiteau zugraveau peretii cu ajutorul diferitelor tehnici decorative pentru a se crea un aspect luxos, asemanator tapetelor.

Stilul victorian mai este caracterizat de supraincarcarea peretilor cu forme, modele si culori. Tavanele si peretii au diverse decoratiuni modelate din carton presat sau gips.


5 Textile


Materialele textile
ce caracterizeaza acest stil sunt incarcate, somptuoase si luxoase de tipul catifelei si damascului. Acestea au culori puternice si imprimeuri indraznete.

Draperiile, lampile si piesele de mobilier tapisate sunt infrumusetate cu fireturi si franjuri.

Sursa foto : www.carpettheworld.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea