Amenajarea casei

#stil #amenajarea casei #decorarea casei

Stilul toscan

Stiai ca denumirea acestui stil decorativ provine de la regiunea Toscana, din centrul Italiei, tinut care i-a inspirat pe unii dintre cei mari pictori italieni? Casele decorate in stil toscan (italian) au elemente naturale, pardoseala din piatra sau marmura, mobila simpla, din lemn, multe accente de fier si teracota, materiale textile naturale. Stilul toscan merge pe ideea de confort, caldura si apropierea de natura.


1
Culori


Designerii toscani prefera culorile inspirate din natura. Culorile predominante sunt diferite nuante de maro, ocru, galben, rosu inchis, verde, albastru inchis. Albastrul si verdele sunt folosite mai ales in decorarea caselor din zonele foarte calde, pentru a crea o iluzie de „racoare”.

De regula, peretii sunt vopsiti in alb sau gri deschis. Se folosesc modele texturate pentru decoararea lor sau sunt lasate la vedere caramizi nevopsite.


2 Mobilier


Mobilierul toscan este din lemn natural. Are un aspect invechit iar piesele nu trebuie sa se asorteze neaparat unele cu altele. Uneori mobila este decorata cu elementele realizate manual. Incrustarea si poleirea sunt alte caracteristici ale mobilei toscane.

Tavanele au grinzi de lemn sau diverse modele, care dau un aspect de catedrala incaperilor.
 

3 Pardoseala


Stilul toscan este caracterizat de pardoseala realizata din piatra, lemn sau marmura, ce adesea este decorata cu placi de teracota sau piatra mozaicata.


4 Lumini


Interioarele decorate in stil toscan trebuie sa se bucure de caldura si lumina soarelui pe tot parcursul zilei.

Pentru camerele mai obscure se folosesc surse de lumina artificiala. Corpurile de iluminat sunt somptuoase, realizate din fier forjat sau alte metale. Veiozele, din lemn sau fier forjat, au abajururile in culori deschise.


5 Decoratiuni


Designerii toscani folosesc pentru decor diverse obiecte lucrate din fier, caramida, sticla colorata sau ceramica pictata.

Candelabrele si sfesnicele din fier forjat se regasesc in decorurile toscane.

Peretii sunt decorati cu tablouri pictate in ulei cu fructe sau flori ori cu farfurii decorative.

Bucatariile sunt decorate cu bufeturi din lemn in care sunt expuse sticle cu vin, butoiase, struguri decorativi atarnand pe pereti, cosuri din nuiele pline cu fructe, funii de usturoi si ardei, elemente de aminesc de stilul rustic.

Apa este un element important pentru stilul toscan, alaturi de lemn si piatra. Astfel, adesea exista mini fantani arteziene folosite pentru decorarea cemerelor de trecere sau a curtilor interioare. De asemenea, se folosesc si plante agatatoare, cat mai spectaculoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului