Amenajarea casei

#pete #pata #curatare #pete covor #covor #curatenie

Solutii pentru curatarea petelor de pe tapiserii si covoare

Probabil ca ti s-a intamplat cel putin o data sa patezi un obiect din casa si sa-l consideri compromis. Este bine sa stii ca exista diverse solutii, unele de pe vremea bunicii, altele mai noi, pentru indepartarea diverselor pete care pot sa apara pe covoare sau tapiserii. Iata care sunt cateva dintre cele mai frecvente tipuri de pete si cum poti scapa de ele:


1
Petele de vin rosu pot fi curatate cu o solutie formata din sapun lichid sau detergent de vase si o cana de apa oxigenata. O alta optiune este otetul alb. Aplica pe pata o solutie formata din apa si otet alb (3:1) cu ajutorul unui burete.


2 Petele de vopsea de par de pe covor pot fi indepartate cu o solutie formata din doua cani de apa calda, o lingura detergent de vase si o lingura de otet alb. Inmoaie un burete in solutie si aplica peste pata frecand zona timp de cateva secunde.

In cazul materialului textil, poti indeparta o pata de vopsea cu o solutie formata din otet si apa. In cazul in care pata nu se curata imediat, inmoaie materialul in apa calda, adaugand detergent lichid si o lingura de amoniac.


3 Petele de iarba de pe haine, covoare sau fata de masa folosita la picnic se curata prin freacarea cu un pumn de tarate sau cu ajutorul unei solutii formata din sucul de la o lamaie si putina apa.


4 Guma de mestecat de pe covor si carpete se rade cat se poate cu un cutit iar pata ramasa se poate curata cu alcool medicinal. Daca pata nu iese, se torna peste ea otet fierbinte si apoi se clateste.


5 Petele de fructe de pe diverse tesaturi din casa se curata cu o solutie de sare de lamaie. Se freaca bine cu aceasta solutie locul patat, apoi se clateste repede cu apa rece.


6
Sucul de fructe scapat peste tapiserie sau covor se poate indeparta cu o solutie formata din parti egale de otet si apa calduta.


7 Petele de ciocolata de pe tapiserie sau covoare se indeparteaza cu o solutie din detergent lichid si apa calduta. Petele de cacao se inmoaie in apa rece, apoi se freaca cu glicerina pana se curata, dupa care se clateste materialul cu apa si sapun.


8 Daca ai patat tapiseria cu sange, nu folosi niciodata apa calda pentru curatare pentru ca aceasta fixeaza pata pe material. Petele de sange se curata cu ajutorul unei solutii formata din apa si sare de lamaie, dupa care se va clati materialul cu apa rece.


9 Urina de la animalele de companie se indeparteaza de pe tapiserii si covoare cu o solutie din otet, cateva picaturi de eucaplit si o lingurita de detergent de vase. Lasa solutia sa actioneze 30 de minute apoi sterge cu o carpa curata.


10 Petele de ceara se scot cu o hartie pusa peste ele ce se calca cu un fier incins. Operatiunea se repeta cu alta foaie de hartie pana cand toata ceara s-a transferat prin caldura pe aceasta si locul este curat.

 

Sursa foto : www.brightoncarpetcleaning.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea