Amenajarea casei

#soareci #lilieci #daunatori #boli si daunatori

Soareci si lilieci: cum elimini daunatorii din casa

Fara voia ta, casa in care locuiesti poate atrage musafiri nepoftiti. Daunatorii care produc pagube deloc neglijabile pot fi dintre cei mai diversi; descopera, in continuare, cum poti elimina soarecii si liliecii care s-au instalat confortabil in casa ta!
 

Soareci


Soarecii sunt acei daunatori nesuferiti care isi pot gasi locul in orice casa, indiferent de amplasarea acesteia. Printre obiceiurile lor, care creeaza probleme insemnate, se numara gaurile facute in perete, rontaitul cablurilor si imprastirea de reziduuri care risca sa raspandeasca boli periculoase.

Inainte de a pune in aplicare solutii de eliminare a soarecilor, este important sa fii la curent cu comportamentul pe care il adopta. Astfel, de retinut ar fi ca micile rozatoare pot sari, se pot catara, pot chiar si inota, se pot strecura prin gauri stramte si se hranesc cu firmituri. Sunt animale in principal nocturne.

Soarecii ating maturitatea la 6-10 saptamani si dau nastere primei generatii de urmasi la circa 20 de zile dupa imperechere . Rezultatul? Un numar impresionant de rozatoare intr-un timp foarte scurt!

De aceea, pentru a scapa de soarecii nepoftiti din casa, iata ce ai putea sa faci:

- presara pudra de talc pe podea pentru a vedea incotro se indreapta soarecii; astupa, apoi, toate gaurile din casa cu un diametru mai mare de 0,5 cm, cu lana de otel sau alte materiale rezistente; nu ar strica nici sa aduci o pisica in casa;

- daca metodele de mai sus nu dau roade, treci la plasarea capcanelor pentru soareci; acestea pot contine si unt de arahide sau crema de ciocolata (tip Nutella), care ii va atrage; ideal ar fi sa plasezi cate 2 capcane in acelasi loc, pentru mai multa eficienta - aseaza-le perpendicular pe perete, cu piedica foarte aproape de zid.
 

Lilieci


Daca iti imaginai ca liliecii traiesc doar in pesteri, nicidecum in zonele locuite, afla ca te inselai amarnic: mamiferele zburatoare pot trai foarte bine in copacii din zonele populate si in crapaturile blocurilor/caselor.

De ce te-ar deranja liliecii? Pe langa posibilitatea de a nimeri in interiorul casei cand ferestrele sunt deschise si a te speria strasnic, aceste mamifere scot sunete stridente, foarte suparatoare. Una dintre cele mai neplacute situatii este cea in care liliecii se ascund intr-o crapatura a blocului/casei si te deranjeaza, scotand zgomote specifice, in miezul noptii.

Ce ar mai trebui sa stii despre acesti posibili musafiri nepoftiti? Sunt animale nocturne, zboara noaptea in cautare de apa si hrana (insecte) si pot fi purtatori de rabie. Daca, insa, te confrunti cu nesuferitii tantari pe timp de vara, afla ca liliecii iti sar intr-ajutor, devorand cu pofta aceste insecte suparatoare.

Ce poti sa faci pentru a scapa de problema liliecilor? Astupa gaurile/crapaturile casei in care mamiferele s-ar putea adaposti, inclusiv cele care permit accesul liliecilor in pod. Daca nu ai succes astfel, nu ezita sa apelezi la ajutor specializat.

Nu uita, insa, ca liliecii sunt animale protejate si ca uciderea lor este interzisa prin lege.

Sursa foto: biokids.umich.edu
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului