Amenajarea casei

#corpuri de iluminat #surse iluminare #lustra #veioza #sisteme de iluminat

Sisteme de iluminat: sfaturi pro si contra

Desi nu sunt tratate cu mare importanta, sistemele de iluminat pot pune in evidenta potentialul unei case, dar pot si strica tot efectul decoratiunilor si al amenajarilor, daca nu sunt bine alese si amplasate. Asigura-te ca fiecare camera a casei tale beneficiaza de lumina potrivita, luand in considerare cateva sfaturi pro si contra.

 

Asa NU


1. Nu te multumi doar cu o singura lustra pe tavan. Daca te pregatesti pentru constructia sau renovarea casei , tine cont de modul in care alegi sa-ti iluminezi incaperea, mai ales daca ai camere foarte spatioase. Chiar si in zonele stramte cum sunt holurile sau camarile, este bine sa ai o sursa de iluminat. Cea mai buna idee este sa folosesti cat mai multe surse diferite de iluminat, combinand plafoniere, cu spoturi, cu veioze, cu lampadare si cu aplice.

2. Nu ignora importanta corpurilor de iluminat care folosesc doar unor zone de interes cum ar fi masa din bucatarie, biroul, oglinda din baie etc.

3. Nu ezita sa inlocuiesti intrerupatoarele cu altele care au variator de intensitate a luminii. Daca e posibil, monteaza unul in fiecare camera. Ajustarea intensitatii luminii poate oferi o ambianta deosebita camerei si lumina difuza poate fi uneori foarte potrivita, cand doresti o atmosfera mai intima sau relaxanta.

4. Nu mai folosi neoane pentru iluminatul din propria casa. Au lumina rece, sunt inestetice, fac zgomot si se potrivesc mai degraba la depozite si hale, decat la locuinte . Daca vrei sa faci economie, ai alternativa becurilor economice.

5. Nu ignora importanta spoturilor. Daca sunt frumos incastrare in perete sau mobila, pot transforma radical o camera si intreaga ambianta. Dar fereste-te de spoturile colorate si prefera lumina alba, care este cea mai buna.
 

Asa DA


1. Acorda atentie speciala cand planuiesti iluminatul baii. Exista masuri speciale care trebuie luate la montajul corpurilor de iluminat din baie, astfel incat sa fie sigure si in conditii de condens din cauza aburului.

2. Foloseste o combinatie de sisteme de iluminat, plasate la diverse inaltimi. De exemplu, intr-un living mare, poti folosi o lampa de podea, o veioza de masa si doua aplice. Nu e nevoie sa ai mai multe in fiecare camera, dar e ideal sa folosesti macar doua sisteme diferite de iluminat.

3. Daca iti plac candelabrele, ai mare grija sa se potriveasca in decorul camerei si cu restul mobilierului.

4. Gandeste-te la corpurile de iluminat ca la accesorii decorative. Majoritatea ar trebui sa arate la fel de bine cand lumina este stinsa, cum arata cand lumina este aprinsa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea