Amenajarea casei

#eficienta amprenta de carbon # carbon #amprenta de carbon

Sfaturi pentru o casa eficienta din punct de vedere termic

Fie ca iti doresti sa reduci amprenta de carbon sau doar pentru a face economii, este important sa ai o casa eficienta din punct de vedere energetic.

 

O casa eficienta energetic inseamna costuri mai mici cu consumul de energie electrica, economisirea resurseor naturale si un mediu inconjurator mai curat. Majoritatea locuintelor au pierderi de caldura prin acoperis, pereti, geamuri etc, insa acestea pot fi reduse daca iei cateva masuri la indemana oricui.

Iata cateva idei de schimbari mici pe care le poti face in casa ta, dar care pot avea un impact major asupra eficientei termice.

Temperatura la termostat sau aerul conditionat

Aerul conditionat era folosit initial doar pentru racorirea locuintelor, insa la fel de bine poate fi folosit si pentru incalzire. Aparatele de aer conditionat au nevoie de o revizie periodica pentru a avea eficienta maxima atat la capitolul consum, cat si la capitolul randament.

Foloseste un termostat de ambianta pentru a putea pastra temperatura constanta. Majoritatea centralelor termice si aparatelor de aer conditionat sunt de obicei dotate cu un astfel de regulator de temperatura, care “comanda” oprirea sau pornirea dispozitivelor va opri din functionare si va reporni cand va scadea din nou. Astfel de termostate programabile iti vor permite sa setezi temperatura in functie de nevoile de moment si de confortul necesar in fiecare incapere.

Daca locuiesti in Capitala si ai nevoie de electrician Bucuresti pentru instalarea unui astfel de sistem

Foloseste eficient aparatele electrocasnice

Electrocasnicele consuma curent si atunci cand sunt in standby, chiar daca foarte putin. Orice electrician autorizat iti poate optimiza instalatia electrica a casei, insa poti lua si tu o multime de masuri pentru a avea o casa eficienta energetic. Spre exemplu, spalatul rufelor la o temperatura mai josasa va necesita un consum de energie mai mic. Tot cand vine vorba de spalat rufe vei face economie daca vei incarca masina la capacitate maxima, in loc sa o folosesti la jumatate din capacitate. Chiar daca puteti folosi un program de spalare redus, per total numarul de cicluri de spalare va fi mai mare, iar consumul de energie la fel.

Decongelararea frigiderului la intervale regulate de timp este, de asemenea, o operatiune care va reduce consumul de energie electrica. Atunci cand congelatorul frigiderului tau acumuleaza prea multa "zapada", motorul va porni mai des si va consuma mai mult curent electric, ceea ce va genera costuri mai mari.

Economiseste apa

Apa, din pacate, nu este o resursa regenerabila. Seceta severa inregistrata in ultimii ani a dus in multe zone ale lumii la rationalizarea consumului de apa. Poti face un dus in loc de baie in cada pentru a economisi resursele si, in general, poti avea grija sa nu lasi apa sa curga inutil. Poti instala in locuinta ta un economizor de apa, iar pentru acest lucru poti apela oricand la serviciile unui instalator sanitar.

Termoizolatiile locuintelor

Sistemul de izolare a termica a locuintei te va ajuta sa reduci costurile cu caldura sau cu racirea cu pana la 40%. O buna izolare va ajuta la mentinerea unei temperaturi placute in casa atat in zilele toride de vara, cand izolatia va respinge razele puternice ale soarelui, dar si iarna, cand va functiona ca o "imbracaminte" ce ajuta la mentinerea caldurii in interior.

Ferestre duble

Specialistii atrag atentia ca 15-25% din caldura din casa se pierde prin geamuri. Ferestrele duble sunt cea mai buna solutie pentru o casa eficienta termic, pentru ca vor crea o camera de aer ce va avea efect termoizolant.

Energii renovabila (panouri solare) / becuri led

Montarea de panouri solare pentru transformarea caldurii in energie te va ajuta sa generezi singur electricitate, iar folosirea de becuri led va reduce considerabi consumul de energie in locuinta si, implicit, costurile cu energia. Piata a evoluat mult in ultimii ani, iar comerciantii propun tot mai des corpuri de iluminat cu consum mic de energie.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea