Amenajarea casei

#aranjarea mesei #vesela #masa

Farfuriile si vesela unei mese formale: o aranjare de nota 10

Aranjarea unei mese include o multime de obiecte de vesela , fiecare cu rolul si locul lui. Cate farfurii unele peste altele poti aseza? Unde trebuie sa pui o sosiera si care este locul pentru paine? Iata mai jos cum trebuie aranjata vesela, de la farfurii la cele mai mici boluri, la o masa formala, dar si la o masa obisnuita, cu prietenii.

1 Alege o vesela de calitate pentru masa formala
 

Atunci cand ai musafiri la masa, este indicat sa dispui de o vesela de calitate, dintr-un singur set, eventual cu accesorii diferite, dar compatibile: recipiente pentru sosuri , salate etc.

Este recomandat sa folosesti piese dintr-un singur set sau din doua seturi compatibile, de exemplu, farfurii plate si adanci din acelasi material, uni, in doua culori. Vesela trebuie sa fie curata, uscata si fara urme.
 

2 Foloseste fata de masa sau suporturi potrivite
 

Foloseste o fata de masa compatibila cu vesela. Fata de masa trebuie sa scoata in evidenta vesela. La o masa formala, se recomanda o fata de masa sobra, traditionala, in timp ce pentru evenimentele informale se poate opta pentru modele mai colorate. Exista combinatii atractive intre farfuria cea mai mare si mai plata si cea de-a doua farfurie, intotdeauna mai mica: galben cu verde, albastru cu verde, rosu cu galben, maro cu galben, rosu cu alb etc.

O alta posibilitate este sa optezi pentru suporturi elegante de farfurii. In acest caz, farfuria trebuie asezata chiar in centrul suportului.

Cea de-a treia posibilitate este sa folosesti o fata de masa moderna, mai scurta decat masa in sine. Aceasta nu face altceva decat sa personalizeze lemnul mesei, dand culoare si asortandu-se cu vesela.
 

3 Aseaza farfuriile la locul potrivit
 

In fata fiecarui musafir se aseaza farfuria cea mai mare si mai plata, la 2.5 cm de marginea mesei.

Deasupra acesteia se aseaza de obicei o alta farfurie, mai mica. Aceasta este destinata aperitivului si este plata, daca aperitivul este unul obisnuit sau adanca, daca aperitivul consta dintr-o supa sau o salata. Perfectionistii ar trebui sa verifice si modelul farfuriei. Daca aceasta are, de exemplu, un model central intr-o anumita directie (un buchet de flori, o figura mitologica etc), modelul trebuie sa stea drept in fata musafirului, nu intors.

Aperitivul trebuie sa se afle deja in farfurii atunci cand musafirii se aseaza la masa. Odata terminat de servit, farfuriile pentru aperitiv se inlatura si sunt aduse altele, plate, pentru felul principal. Acestea se aseaza direct peste prima farfurie, care are mai mult rol de platou-suport.

O alta posibilitate este ca musafirii sa se serveasca de pe platourile cu felul principal, asezate la mijlocul mesei, astfel incat vor folosi primele farfurii asezate pe masa.
 

4 Aranjeaza recipientele pentru paine pe  masa
 

La o cina formala, fiecare musafir are o farfuriuta asezata in stanga farfuriei principale, deasupra furculitei. Pe un cadran de ceas, ceasul fiind farfuria principala, painea ar figura undeva la ora 11. Peste farfuriuta de paine se aseaza un cutit mic, special pentru unt.

Pentru mesele formale, se opteaza pentru chifle. In cazul in care se alege paine obisnuita, nu este recomandat sa fie servita la masa paine care se cumpara din magazin gata feliata.

La o masa informala, painea poate fi asezata intr-unul sau mai multe cosulete, raspandite in mod egal pe masa. Foloseste un servetel de masa de hartie sau un servet de bumbac pentru a aseza painea in el, nu direct in cos.
 

5 Aseaza cestile de cafea sau ceai pe masa
 

Ceasca de cafea (sau ceasca de ceai) se aseaza in partea dreapta a farfuriei, deasupra cutitului, dupa pahare. O ceasca de cafea va fi servita intotdeauna impreuna cu farfuriuta ei. Cu toate acestea, regula asezarii in dreapta nu este stricta. In functie de obiectele de pe masa, ceasca de cafea se aseaza uneori si in stanga.
 

6 Alege un loc pentru sosiera si salatiera
 

In ceea ce priveste sosiera, aceasta nu reprezinta tocmai un recipient absolut necesar la o masa. Folosirea ei depinde de tipul de preparate care vor fi servite si de restul obiectelor de pe masa. Nu exista reguli stricte cu privire la amplasarea sosierei, daca este vorba despre acele recipiente mici, ca de jucarie. Acestea pot fi asezate in dreapta, in stanga sau direct in fata farfuriei.

In afara de situatiile in care se serveste o salata ca aperitiv, mai exista si situatia in care felul principal trebuie servit cu o salata, diferita de prima. Aici exista doua reguli. Daca felul principal contine un sos, atunci este recomandat sa folosesti o salatiera. Recipientul pentru salata se aseaza in fata sau in stanga farfuriei. Daca insa felul principal este “uscat”, precum o friptura la gratar, poti aseza si salata pe aceeasi farfurie, langa carne.
 

7 Alte obiecte de vesela pentru o masa formala
 

Alte piese de care poti avea nevoie, in ceea ce priveste vesela, sunt supiera si diversele castroane (boluri). Acestea din urma se folosesc in principiu pentru sosuri. Supiera este o piesa eleganta, dar se foloseste mai mult la mesele obisnuite, in familie sau cu prietenii. La cinele formale, supa este pusa in farfuriile adanci si aduse apoi la masa, fiind asezate in fata fiecarui musafir.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare