Amenajarea casei

#bucatarie #renovare bucatarie #mobila bucatarie #mobilier bucatarie

Renovarea bucatariei: de unde sa incepi

Renovarea bucatariei nu este floare la ureche, dar, pentru a transforma spatiul intr-unul modern si cat mai functional, aceasta se impune o data la cativa ani. In prag de renovare, este important sa tii cont de cateva aspecte importante. Afla, in continuare, de unde sa incepi!

1 Descopera ce anume iti doresti

Inainte de a te apuca de renovare, stabileste clar care iti doresti sa fie rezultatul. Cu alte cuvinte, in ce stil ti-ar placea sa iti redecorezi bucataria, astfel incat sa se plieze pe gusturile tale atat din punct de vedere estetic, cat si functional.

Stabileste imaginea de ansamblu si intreaba-te in ce fel de bucatarie ti-ar placea sa iti petreci timpul: intr-una contemporana sau intr-una traditionala? Chiar daca nu stii cu exactitate ce iti doresti, aloca timp suficient pentru a explora mai multe posibilitati - rasfoieste reviste de specialitate si Internetul, colinda magazinele etc.

2 Renoveaza in functie de necesitati

Un alt pas important inainte de a te apuca de renovarea propriu-zisa este acela de a descoperi care sunt nevoile pe care noua bucatarie ar trebui sa le satisfaca. Este posibil sa ai nevoie de mai mult spatiu, de piese de mobilier suplimentare pentru depozitarea ustensilelor si a veselei, de o chiuveta/aragaz/frigider mai nou si mai performant etc.

Creeaza o lista cu tot ceea ce iti trebuie, intrucat astfel vei reusi sa iti dai seama ce anume poti modifica, bugetul aproximativ de care vei avea nevoie si la ce poti renunta, in cazul in care suma necesara iti depaseste posibilitatile materiale.

 3 Determina bugetul necesar renovarii

Unul dintre cele mai neplacute aspecte legate de renovarea bucatariei este bugetul pe care trebuie sa il aloci. Inainte de initierea demersurilor propriu-zise, stabileste un buget estimativ - asigurandu-te ca aloci o suma oarecare si pentru situatiile neprevazute - si organizeaza-l in asa fel incat sa fie evident care sunt prioritatile. De pilda, in cazul in care adori sa iti petreci timpul in bucatarie gatind, o mare parte a bugetului dedicat renovarii se va indrepta catre inlocuirea aparatelor, in detrimentul finisajelor, spre exemplu.

Iata si cateva indicatii care te-ar putea ajuta sa iti organizezi bugetul dedicat renovarii bucatariei tale:

- 48% din suma pentru piesele de mobilier
- 18% pentru blaturi
- 15% pentru aparate si sistemul de ventilare
- 6% pentru instalatii sanitare
- 5% pentru corpuri de iluminat
- 5% pentru pardoseala
- 3% pentru reparatii la nivelul peretilor

4 Cere ajutorul profesionistilor

O parte din munca pe care o presupune renovarea bucatariei o poti realiza de unul singur, cu ajutorul membrilor familiei. Pe langa determinarea stilului, a necesitatilor si a bugetului, ai mai putea sa te ocupi de indepartarea vechilor aparate, a pieselor de mobiler etc., de izolarea ferestrelor si de varuirea peretilor, printre altele.

In schimb, pentru montarea noilor piese de mobilier si a instalatiilor sanitare, ideal ar fi sa apelezi la serviciile unui specialist. De asemenea, daca ai dificultati in a stabili cum anume iti doresti sa arate bucataria ta, nu ezita sa ceri sfaturile unui designer de interior .

Sursa foto: danielskitchenbath.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea