Amenajarea casei

#intretinere #casa #administrator

Probleme cu administratorul de bloc?

Se intampla de multe ori sa apara conflicte intre administratorul si locatarii unui bloc . De regula, disputele pornesc de la responsabilitatile si drepturile administratorului de bloc. Este bine sa stii ca in cazul in care un administrator de bloc nu-si indeplineste obligatiile, locatarii pot face sesizari la presedintele de bloc sau chiar la parchet, in cazul unor probleme mai grave.


Cine poate fi administratorul de bloc


Administratorul de bloc poate fi orice persoana fizica, angajata cu contract individual de munca sau prin conventie civila de prestari servicii.

Un administrator de bloc trebuie sa detina un atestat care sa confirme faptul ca a urmat cursurile speciale de administratie, initiate de organizatiile non-guvernamentale ca Federatiile Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR) si Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, de catre primariile locale sau de sector.

In plus, un administrator profesionist este bine sa fie la curent cu ultimele noutati de contabilitate, legislatie, fiscalitate etc.


Ce obligatii si drepturi are un administrator


Administratorul are obligatia sa instiinteze locatarii, prin afisare la loc vizibil, asupra modului de stabilirea a cheltuielilor curente.

El este cel care stabileste termenii in care se vor realiza serviciile de intretinere si de reparatii curente ale bunurilor aflate in folosinta comuna.

De asemenea, el are dreptul sa inspecteze propietatea individuala, in scopul depistarii si eliminarii unor defectiuni aparute la instalatiile de folosinta comuna si sa citeasca periodic indexul contoarelor individuale.

Insa aministratorii trebuie sa-si anunte vizita intr-un apartament printr-o instiintare prealabila de cel putin 15 zile.

Un administrator are dreptul sa verifice contractele de inchiriere dintre asociatia de proprietari si persoanele fizice sau juridice si sa treaca la plata pe musafirii care depasesc limita de sedere - 15 zile, conform art. 6, lit.c din HG 1386/2003.


Cum raspunde pentru faptele sale


In cazul in care locatarii considera ca un administrator de bloc nu le-a respectat drepturile pot face sesizari cu privire la incalcari ale legislatiei si abuzuri in cadrul primariilor locale.

De altfel, administratorul poate raspunde contraventional - cu amenda de la 200 lei la 2000 lei, pentru neindeplinirea obligatiilor privind siguranta cladirii si functionarea normala a instalatiilor acesteia - civil, patrimonial - pentru prejudicierea locatarilor sau penal - pentru savarsirea infractiunii de delapidare.

Daca un administrator da dovada de exces de zel si incalca drepturile unui locatar, acesta se poate adresa justitiei cu o plangere penala pentru abuz in serviciu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea