Amenajarea casei

#dormitor #intretinere #curtatenie dormitor #aspirator filtru HEPA #parchet #alergeni #mop

Ponturi de transformare a dormitorului intr-un spatiu antialergic

Este esential ca dormitorul, cea mai importanta camera pentru odihna din casa, sa fie un spatiu antialergic, in care problemele respiratorii sa nu iti afecteze starea de sanatate. Prin urmare, este ideal sa tii cont de cateva reguli de intretinere a dormitorului nu doar ordonat si curat, ci si lipsit de alergeni.

Chiar daca iti petreci cea mai mare din timp printre vise in dormitor, aerul pe care il respiri aici are un impact semnificativ asupra starii tale de sanatate. Dormitorul poate fi incaperea cu cea mai mare acumulare de alergeni din casa, iar acest lucru este resimtit abia cand apar simptome suparatoare precum tulburarile de respiratie, stranutul sau inflamatiile.

Intretinerea accesoriilor pentru pat

Patul si accesoriile sale retin cel mai frecvent alergeni, precum acarienii, praful, penele, puful si alte particule care agraveaza sensibilitatile tale respiratorii. Iata de ce este ideal sa optezi pentru perne sintetice, cu umplutura antialergica, in detrimentul celor din pene si puf de pasare.

Foloseste lenjerii, paturi si cuverturi din materiale care nu acumuleaza praf si acarieni (industria si-a imbogatit oferta in acest sens in ultimii ani). La fel de important este sa speli frecvent textilele din dormitor (minimum o data pe saptamana), la o temperatura de 90 de grade Celsius.

In sezonul imprastierii polenului, este ideal sa iti usuci lenjeria de pat intr-un uscator ventilat, nicidecum in aer liber. Mobileaza dormitorul cu piese cu suprafata usor de sters, in care nu se impregneaza usor impuritatile (mobila tapitata este un exemplu negativ in acest sens).

Intretinerea podelei din dormitor

Alege un parchet din lemn sau laminat, pe care sa il poti sterge regulat cu mopul. O mocheta montata in toata incaperea va fi mediul perfect de impregnare a agentilor alergeni. Daca simti nevoia unui covor, opteaza pentru unul mai mic, ce poate fi samponat usor (sau dus la curatatorie fara mare efort).

De asemenea, evita sa montezi linoleum in dormitor, intrucat poate emite compusi organici volatili in aer, care irita pielea, ochii si caile respiratorii. Utilizeaza un aspirator cu filtru HEPA cel putin saptamanal.

Mentinerea aerului curat in dormitor

Spala frecvent perdelele si draperiile si investeste intr-un filtru de aer, astfel incat sa poti tine cat mai mult ferestrele inchise. Cu cat controlezi mai mult cantatitea de poluanti care ajung in camera de odihna, cu atat spatiul va fi propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea