Amenajarea casei

#microbi bucatarie #curatanie bucatarie #ingrijire casa

Locuri pline de microbi in bucatarie

Cu siguranta nu esti surprins sa stii ca bucataria adaposteste numerosi germeni si bacterii. Ce nu stii insa este faptul ca acesti germeni se gasesc in cele mai surprinzatoare locuri din bucatarie.

Asadar, care sunt locurile cele mai pline de microbi din bucatarie? Mainile tale, raspund in cor specialistii. Problemele de acest gen din bucatarie incep cu mainile tale, care nu sunt spalate si care aduc in bucatarie germenii din alte locuri.

O bucatarie fata microbi incepe simplu: prin spalarea corespunzatoare a mainilor, cu apa si sapun. Pe langa acest lucru, este indicat sa te speli pe maini si dupa ce ai lucrat cu diverse tipuri de alimente. De exemplu, spala-te pe maini intotdeauna dupa ce ai taiat carnea.

Odata ce mainile tale sunt curate, dezinfecteaza si celelalte locuri din bucatarie in care se adapostesc microbii. Tine minte insa o regula simpla: "Apa calda cu sapun distruge aproape toti microbii".

Iata care sunt locurile cele mai pline de microbi din bucatarie:

1. Chiuveta. In chiuveta din bucatarie se gasesc mai multi microbi decat in vasul de toaleta sau cosurile de gunoi. Pentru a curata eficient chiuveta din bucatarie, amesteca detergent de vase cu bicarbonat de sodiu. De asemenea, evita sa lasi in chiuveta alimentele crude, precum fructele si legumele.

2. Tocatoare. Tocatoarele colecteaza germeni in crapaturi. Daca nu le speli foarte bine dupa fiecare folosire, alimentele pe care le consumi pot fi contaminate. Spala tocatoarele cu apa fierbinte si detergent, de fiecare data dupa ce le folosesti. Ai grija sa le speli si dupa ce ai taiat carnea si vrei sa tai si alte alimente. Daca este posibil, incearca sa ai un tocator doar pentru carne si unul pentru legume. In acest fel vei preveni contaminarea.

3. Bureti si proasoape de bucatarie. Bacteriile se dezvolta alarmant de rapid in locurile umede, iar buretii si prosoapele din bucatarie sunt mediile perfecte. Pentru a preveni contaminarea, este indicat sa speli si sa storci forte bine buretii inainte de a-i folosi. De asemenea, este foarte important sa ii inlocuiesti regulat.

Prosoapele trebuie uscate bine, inainte de a le folosi din nou. Cand le speli, selecteaza la masina de spalat un program cu o temperatura ridicata si foloseste detergenti care sa elimine bacteriile.

4. Blaturile din bucatarie. Inainte si dupa ce prepari mancarea, curata bine blaturile cu apa fierbinte si sapun. Foloseste hartie absorbanta pentru a indeparta petele lichide sau zeama scursa de la carne. De asemenea, regulat este indicat sa folosesti si o solutie antiseptica.

5. Frigider. Frigiderul este un alt loc din bucatarie care poate adaposti microbi, in special daca alimentele nu sunt bine sigilate. Orice pata trebuie indepartata imediat. Pe cat posibil, curata si spala frigiderul saptamanal.

6. Manere. Curata cu atentie toate manerele dulapurilor din bucatarie. Aceste suprafete atrag numeroase bacterii, in special daca prepari mancare si uiti sa te speli pe maini atunci cand le atingi. Cand cureti bucataria, nu uita sa stergi si manerele cu apa calda si sapun si apoi sa le usuci bine cu un prosop uscat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea