Amenajarea casei

#izolare termica #izolare casa #termoizolare bloc #autorizatie izolare casa #casa

Izolarea casei pe cont propriu

Izolarea termica facuta pe cont propriu nu este deloc un proces mai dificil decat atunci cand il faci la comun. Costurile sunt similare si nu mai este nevoie de acordul asociatiei de locatari. Iata ce trebuie sa stii daca te hotarasti sa te ocupi singur de termoizolarea locuintei tale:

 

Aspecte legale


Desi sunt extrem de multi proprietari care au ales sa rezolve astfel problema scurgerilor de caldura, primariile sanctioneaza, cel putin in teorie, aceste demersuri.

La case si vile nu este necesara autorizatie, daca nu sunt monumente istorice, dar la blocuri este necesara autorizatia de construire pentru reabilitare energetica. Legea 261/2009 arata ca se pot executa fara Autorizatie de construire lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor. Este vorba despre:

  • Lucrari de reparatii, inlocuiri ori reabilitari fara modificarea calitatii si formei arhitecturale a elementelor de fatada.
  • Finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea;
  • Trotuare, ziduri de sprijin ori scari de acces;
  • Lucrari de reabilitare energetica a i si/sau a acoperisului - daca nu se schimba sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa/sarpanta, la cladiri de locuit individuale cu cel mult trei niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau in curs de clasare.


Conditii obligatorii nu se respecta


Multi romani ajung sa isi izoleze singuri locuintele, cu firme care nu au niciun fel de retinere in a face acest lucru ilegal, ba chiar isi incurajeaza potentialii clienti. „Noi termoizolam apartamente individuale inca de la inceputul lui 2008, facem acest lucru pentru clienti din toata tara. Aproape toti clientii sunt fara autorizatie, dar nu i-a intrebat nimeni niciodata de acte. Noi ii incurajam pe clienti sa nu intrebe pe nimeni vecini, locatari) si sa izoleze direct. Ce rost are sa se lege la cap, cand putem sa lucram doar pentru ei.

Mai permitem si plata in trei-patru rate, mai facem si diverse servicii de montare de aparat de aer conditionat , antena, curatat geamuri greu accesibile pentru ei, le convine.",a povestit un alpinist utilitar care se ocupa de termoizolari, potrivit imopedia.ro.
 

Amenzile variaza intre 1.000 si 100.000 lei


In caz de neconformare, proprietarii de apartamente care executa lucrari individuale neautorizate risca sa fie sanctionati cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 100.000 lei), plus obligativitatea dezafectarii anveloparii si aducerea fatadei la starea initiala.

Pentru ca lucrarea sa fie cat mai greu de descoperit, firmele de termoizolare recomanda clientilor sa foloseasca materiale care sa semene cat se poate de mult cu fatada initiala a blocului. Totusi, nu este nevoie de un ochi de expert pentru gasit lucrarile ilegale. Primariile se bazeaza mai degraba pe plangeri decat pe verificari in teren.

Chiar daca este foarte bine executata, o izolare individuala nu are cum sa acopere pierderile provocate de faptul ca peretii vecinilor directi nu sunt bine izolati, spun specialistii. Astfel, desi lucrurile vor fi mult mai bine decat inainte de lucrarile, cel care decide sa izoleze pe cont propriu va fi in continuare pagubit din cauza incapatanarii vecinilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea