Amenajarea casei

#iluminat #oglinda baie #corpuri de iluminat #mobilier baie #lumina baie

Iluminatul pentru oglinda de baie

Iluminatul din zona oglinzii de baie joaca un rol deosebit de important in functionalitatea baii. Pe langa lumina naturala , iluminatul electric este necesar intr-un astfel de spatiu, la care contribuie puterea de reflectare a oglinzii. Cum alegi, insa, oglinda, astfel incat sa ofere un iluminat eficient?

 

Unde se instaleaza luminile


In baie, iluminatul din jurul oglinzilor este esential pentru buna desfasurare a activitatilor obisnuite, precum aplicarea machiajului sau barbieritul. Corpul de iluminat trebuie sa fie instalat intr-o pozitie corecta, astfel incat lumina sa fie uniforma si fara reflexii. Poti plasa corpul de iluminat:

  • in spatele oglinzii (oglinda cu iluminare incorporata)
  • deasupra oglinzii
  • de o parte si de alta a oglinzii.


Ai grija ca instalatiile pe care le alegi sa nu fie pozitionate cu lumina indreptata in jos. In acest caz se creeaza umbre pe fata celui care priveste in oglinda si devine incomoda orice activitate obisnuita, desfasurata in fata oglinzii din baie.
 

Ce fel de iluminat sa alegi pentru oglinda


Pentru a asigura o buna iluminari a camerei de baie este recomandat ca luminile pe care le instalezi in jurul oglinzii sa fie cu halogen sau incandescente. In acest fel se poate controla mai usor luminozitatea.

Gasesti pe piata oglinzi de baie cu iluminare incorporata, precum si instalatii separate (aplice). Daca optezi pentru o oglinda cu iluminare, vei avea o lumina care cade prin suprafetele sablate in oglinda. Panoul din care e realizata oglinda are montate monturi in partea din spate, cu lampi de fluorescenta. O oglinda obisnuita, cu iluminare, costa in jur de 450 lei.

Spoturile luminoase si instalatiile de iluminat care pot fi prinse in jurul oglinzii au modele diferite, iar preturile incep de la 50 lei si pot depasi 400 lei.

In ceea ce priveste becurile cu filament, acestea ofera o lumina calda si placuta si au un cost mai redus. In ceea ce priveste spotul, acesta poate fi folosit singur sau se realizeaza un ansamblu din spoturi pentru un efect sporit. Spoturile luminoase consuma mai putina energie, dar sunt mai scumpe. O alta varianta o reprezinta neonul, care ofera o lumina rece si care este mai costisitor.

Pentru baile mici pot fi suficiente luminile dispuse in jurul oglinzii. Pentru spatiile mai mari se poate opta si pentru un corp de iluminat aplicat pe tavan, deasupra oglinzilor mari.

Pe piata sunt disponibile corpuri de iluminat economice, care reduc costurile cu pana la 75%. Performanta acestora este exprimata de raportarea la puterea unui corp prin incandescenta care genereaza aceeasi intensitate luminoasa.
 

Tine cont de stilul baii tale


Oglinda reprezinta una dintre piesele centrale ale unui bai. Iluminarea joaca si ea un rol important in look-ul si functionalitatea acestui spatiu. Alege oglinzile cu rama, mobila si iluminat incorporat pentru o baie in stil clasic.

Opteaza pentru oglinzi fara rame, cu spoturi luminoase estetice, in stil minimalist , pentru o baie moderna .

Sursa foto: agethahomedesign.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea