Amenajarea casei

#tehnologie #aparat #aer conditionat

Cum sa iti alegi aparatul de aer conditionat?

Aparatele de aer conditionat au devenit indispensabile in ultima vreme. Temperaturile ridicate ne topesc parca, iar singurul loc care ne poate racori locuinta sau biroul este un aparat de aer conditionat .

Daca esti in cautarea unu astfel de aparat, iata cateva sugestii de care ar trebui sa tii cont atunci cand pleci in cautarea lui.

1 Numarul de BTU

BTU sau British Thermal Units este unitatea de masura pentru caldura, egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei galeti de apa cu un grad Fahrenheit. Un aer cu un numar mai mare de BTU este potrivit pentru o camera mai mare, fiind necesar 450 – 500 de BTU pentru fiecare metru patrat. Asadar, calculeaza numarul de metri patrati pe care ii are camera in care vrei sa montezi aparatul si apoi calculeaza numarul de BTU necesar.

Pana in 20 mp – 9000 BTU

Pana in 25 mp – 12000 BTU

Pana in 40 mp – 18000 BTU

Pana in 50 mp – 24000 BTU.

De asemenea, numarul de electronice si electrocasnice care functioneaza in camera respectiva conteaza foarte mult. Spre exemplu, in bucatarie (in care functioneaza aragazul si cuptorul) sau intr-o camera in care sunt doua calculatoare, vor avea nevoie de un aparat mai puternic decat ar avea in mod normal.

2 Greutatea unitatii exterioare

Specialistii sunt de parere ca un aparat de aer conditionat cu o greutate a unitatii exterioare mai mare, este mai bun si mai rezistent deoarece materialele din care este facut sunt mai solide, mai performante si de o calitate superioara.

3 Pozitionarea camerei

In functie de locul in care este situata camera, exista posibilitatea sa fie nevoie de aparat cu o putere mai mica sau mai mare de racire. Astfel, daca aparatul de aer conditionat urmeaza sa fie utilizat pentru o camera care sta in bataia directa a soarelui la orele amiezii (mansardele, sau apartamentele de la ultimul etaj, spre exemplu) necesita un aparat cu o putere mai mare de racire.

4 Sistemul de filtrare

Mirosurile, aerul si praful au toate nevoie de filtrare. Intrebati vanzatorul daca aparatul dorit dispune de toate aceste filtre, atat de necesare si, in acelasi timp, benefice sanatatii. Aceste filtre fac parte din categoria consumabile si este indicat sa te interesezi daca cele folosite de aparatul tau se gasesc cu usurinta.

5 Iata filtrele care se regasesc in aparatul de aer conditionat:

Filtrarea aerului – un filtru de material plastic, asemanator cu o sita. Se curata doar cu apa rece si se usuca ferit de bataia directa a soarelui.

Filtrarea mirosurilor – un filtru de carbune activ.

Filtratea si purificarea aerului – filtru cu catechin. Toate aceste filtre fac partea din categoria consumabile.

De asemenea, au aparut filtre de generare cu ioni negativi care au rolul de a elibera astfel de particule, foarte benefice sanatatii si longevitatii umane. Rolul ionilor negativi este esential in prevenirea bolilor respiratorii, faciliteaza somnul, relaxarea si faciliteaza revigorarea psihica. Un exemplu concret este urmatorul: locuitorii Azerdbaijan-ului sau ai muntilor Himalaya, acolo unde se gasesc intre 800 si 1500 ioni pe cm cub traiesc cu mult mai mult decat locuitorii oraselor unde se regasesc doar 150 de ioni pe cm cub.

6 Clasa energetica

Un alt criteriu pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi un aparat de aer conditionat este cantitatea de energie electrica pe care acesta o consuma. Sunt de preferat aparatele din Clasa A+, A sau B. Chiar daca pretul acestor aparate este mai mare, costurile de utilizare vor fi mult mai mici.

7 Nivelul de zgomot

Pentru ca aerul conditionat trebuie simtit si nu auzit, roaga-l pe vanzator sa iti recomande un aparat care sa faca un zgomot cat mai mic.

8 Tipul aparatului

Pentru apartamente se folosesc, in principiu, patru tipuri de aparate de aer conditionat: splituri (ducted), pe perete, pe tavan, portabile.

Aparatul de aer conditionat pe tavan - aparatele montate pe tavan dispun de palete pe cele patru laturi, care orienteaza jetul de aer mai sus sau mai jos sau baleiaza. Ele nu sufla doar in jos. Dezavantajul lor este ca sunt foarte scumpe si nu pot fi montate decat daca ai spatiu in tavan ( tavan fals etc).

9 Aerul conditionat Dublu Split

Acest tip de aer conditionat poate fi observat in mai toate locuintele, si este ales din cauza avantajelor multiple pe care le are cum ar fi: montarea mai multor aparate de aer la acelasi compresor, compresorul este montat in afara locuintei scapandu-ne de zgomote (legatura este facuta printr-o teava de cupru izolata termic, ofera optiuni de reglare a umiditatii, aerului, dispersia automata a aerului in incaperi, timer, restart automat, etc.

10 Modul de functionare

Aerul conditionat cu inverter asigura atat racirea cat si incalzirea aerului din camera. Aceasta tehnologie permite un control al energiei consumate prin temporizarea si controlarea functionarii compresorului. La pornirea sistemului de aer conditionat compresorul va lucra la turatii mari pentru stabilirea mai rapida a temperaturii setate, dupa care se opreste de tot si porneste ori de cate ori este nevoie, autoreglandu-si turatia pentru pastrarea temperaturii.

Un avantaj foarte important al acestei tehnologii este constituit de faptul ca aparatul de aer conditionat poate fi folosit si pe modul de caldura in anotimpurile reci. De asemenea, dispune si de un sistem de purificare cu filtre bazate pe plasma, purificarea aerului facandu-se gradual in mai multe etape.

11 Mod dezumidificare

De multe ori, disconfortul este creat mai mult de umiditate decat de temperaturile ridicate. Aceasta functie reduce umiditatea din interior, fara a schimba in vreun fel temperatura. Tot aceasta catacteristica, ajuta la prevenirea supraracirii, lucru apreciat de persoanele sensibile la frig.

Temperatura optima nu trebuie sa fie mai mica de 22 de grade, iar filtrele trebuie curatate de cel putin doua ori pe ana, cu solutii speciale. De asemenea, aparatul de aer conditionat trebuie sa fie montat la o distanta de 6 metri de locul in care iti petreci foarte mult timp (pat, birou etc) si nu este recomandat sa fie instalat in camera copiilor, ci mai degraba apropierea usii camerei lor (pe hol).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului