Amenajarea casei

#accesorii #functii #sanatate #aer #copil #camera #umidificator

Cum sa alegi umidificatorul de camera

Aerul uscat dintr-o incapere poate avea numeroase surse. In perioada de vara, soarele puternic si utilizarea aerului conditionat usuca aerul dintr-o incapere si favorizeaza circularea prafului si a germenilor alergeni. Iarna, sursele de caldura in combinatie cu o aerisire slaba, au acelasi efect asupra aerului, facandu-l greu de respirat.

 

De ce este bine sa folosesti un umidificator

Primele persoane afectate de aerul uscat sunt copiii mici, al caror sistem respirator este inca fragil. Mentinerea umiditatii in camera copilului , dar si in restul incaperilor, ne usureaza respiratia si ne ajuta sa traim mai sanatos. Cu un umificator ai siguranta ca bebelusul tau respira fara probleme intreaga noapte si eviti aparitia infectiilor si a racelilor.

Spre deosebire de celelalte surse de umezeaza (hainele ude, aburii, aerisirea precara), umidificatorul are un sistem de vapori reci si foarte fini care nu duc la formarea de igrasie sau mucegai. Pozitionat corespunzator si reglat in functie de dimensiunea camerei, el va acorda necesarul de confort.

Inainte de pulverizare, apa este dezinfectata si purificata la o temperatura mare, impiedicand astfel propagarea bacteriilor sau virusilor. De asemenea, unele aparate detin si un recipient pentru uleiuri parfumate, evitand astfel la fumul greu al betisoarelor parfumate sau al lumanarilor.
 

Cele mai importante functii si accesorii

1 Capacitatea rezervorului pentru apa difera in functie de model si de producator. Referindu-ne la un aparat pentru camera, capacitatea variaza intre 500 ml si 5l de lichid. Cantitatea de apa pe care o poti introduce decide si durata de functionare (6 – 12 ore).

2 Sistemul de deconectare la terminarea apei din rezervor este, poate, cel mai important aspect ce trebuie sa iti influenteze decizia. Asfel ai siguranta ca nu exista riscul aparitiei de defectiuni sau, in cel mai caz, de incendiu. De asemenea, poti opta si pentru un rezervor dublu izolat, astfel incat recipientul cu apa calda (70 – 80o C in momentul dezinfectarii) sa nu se sparga usor.

3 Daca aparatul pe care il cumperi nu contine acest sistem de siguranta, atunci opteaza pentru unul ce iti ofera posibilitatea sa observi nivelul apei. Poti sa alegi un model cu rezervor transparent sau unul ce contine o fereastra verticala de indicare a lichidului, astfel incat vei sti intotdeauna cand este momentul sa mai adaugi apa sau sa il deconectezi de la sursa de curent. Indicatorul sonor sau optic pentru terminarea apei iti va fi de mare ajutor.
4 Filtrul impotriva depunerilor de calcar te ajuta sa prelungesti durata de viata a aparatului. In cazul modelelor care nu contin un astfel de sistem, producatorul recomanda sa folosesti apa plata si nu apa de la robinet.

5 Puterea de pulverizare precum si tipul pulverizarii pot fi reglate in cazul unor modele mai performante. In vreme ce unele au o singura obtiune, altele te lasa sa selectezi o pulverizare fina, silentioasa sau de lunga durata. De asemenea, este bine sa verifici si suprafata pe care o poate acoperi un umidificator. In general, acestea sunt proiectate pentru incaperi de maxim 40 m2 si pot trata aproximativ 200 cm3/ ora.

6 Unele umidificatoare contin si senzori ce iti arata gradul de umiditate al incaperii respective, astfel incat sa stii exact cat timp este nevoie sa folosesti aparatul sau ce intensitate a aburilor sa selectezi. Aceste modele sunt mai scumpe, insa te ajuta sa respecti indicatiile date de medicul pediatru pentru copilul tau sau sa adaptezi umiditatea din aer in functie de necesitatile tale. Majoritatea umidificatoarelor, insa, nu sunt dotate cu senzori. Pentru acuratete si siguranta este bine sa folosesti un sistem adiacent sau o statie meteo pentru interior.
7 Designeul si culorile aparatelor difera foarte mult de la un producator la altul. Unele firme au scos pe piata umidificatoare in forma unor animale amuzante si frumos colorate ( broaste testoase , ursuleti) speciale pentru camera copiilor. Alte modele au culori aprinse sau chiar posibilitatea de a regla 3 nuante de culoare. O alta obtiune poate face ca aparatul sa isi schimbe culorile in functie de momentele zilei.
8
Greutatea unui umidificator depinde, bineinteles, de capacitatea acestuia, dar si de design si material. Acest lucru este important in cazul in care il comanzi online (deoarece taxa de transport se calculeaza in functie de greutatea produsului). In general greutatea variaza intre 2 si 5 kg. In cazul in care optezi pentru un aparat mai greu, este bine sa il pozitionezi la o inaltime mica fata de sol, pentru a evita accidentarea copiilor. Pe langa greutatea aparatului in sine va trebui sa calculezi si cantitatea de apa.

9 Functiile si accesoriile de mai sus se regasesc in pretul de achizitie al aparatului. Calitatile sale il fac sa nu fie cel mai ieftin aparat din casa. Daca alegi un model modest, la un pret redus, poti plati aproximativ 120 RON, insa pe masura ce cauti vei gasi modele de 250, 400 sau chiar peste 700 RON. Inainte de achizitionare, cere sfatul medicului si al altor persoane care folosesc umidificatoare in casa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului