Amenajarea casei

#sanatate #electrocasnice #umezeala #aer #dezumidificator

Cum alegi dezumidificatorul de aer

Calitatea aerului din locuinta noastra este foarte importanta pentru a ne mentine sanatatea. Specialistii recomanda o umiditate relativa de aproximativ 50%, insa acest punct este destul de greu de atins in mod natural. Pentru a te asigura ca locuiesti in conditii optime din acest punct de vedere, vei avea nevoie de ajutorul unui umidificator sau al unui dezumidificator .

 

De ce este necesar?

Aerul foarte umed din locuinta este cauza directa a unor probleme de izolatie sau a unor factori interni. Aparitia mucegaiului, deteriorarea mobilei si a suprafetelor din lemn si mirosul greu sunt doar cateva dintre efectele umiditatii excesive. Acestora li se adauga riscul aparitiei unor probleme respiratorii , precum si dezvoltarea de bacterii periculoase pentru organismul uman. Utilizarea unui dezumidificator este, de aceasta data, o necesitate si nu un lux.

Capsula sau rezervor?

Variantele comerciale, promovate in mass media, nu sunt intotdeauna si cele mai practice. Ele functioneaza pe baza de pastile, capsule sau geluri sintetice, continand o doza considerabila de substante chimice. Desi costul de achizite este mai redus, dezumidificatoarele pe baza de capsule necesita inlocuirea periodica a consumabilelor: filtre si capsule. De asemenea, capacitatea lor de acumulare a apei si de purificare a aerului este mult mai redusa decat in cazul unui produs electric ce functioneaza pe principiul condensarii, depozitand apa extrasa intr-un rezervor detasabil.

Cum functioneaza dezumidificatorul electric de uz casnic

Iata cum prezinta Purline unul dintre aparatele de deumidificare a aerului: „Acest produs elimina umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafata rece... Cand savurati un pahar cu apa rece intr-o zi calduroasa, ati putut observa picaturile de apa care se formau pe peretii exteriori ai paharului.
Aerul din incapere este trecut printre serpentine metalice reci, rezultand astfel apa, iar aerul rece rezultat, este apoi trecut prin serpentine metalice calde, pentru a fi adus din nou la temperatura incaperii. Aparatele de aer conditionat functioneaza in acelasi fel, dar acestea nu reincalzesc aerul inainte ca acesta sa se reintoarca in incapere.”

Criterii de alegere:

  • Debitul de aer / h – 180 – 500 m3/h;
     
  • Timer – posibilitatea de a programa dispozitivul sa porneasca si sa se opreasca la intervale sau pe perioade prestabilite de timp: 2, 4, 8h etc;

     
  • Suprafata de acoperire – 20 – 80 m2; in general, produsele de uz casnic au eficienta pe o suprafata de maxim 30 mp, insa poti gasi si aparate mai performante, profesionale, ce pot acoperi o suprafata mult mai mare;

     
  • Temperatura de functionare – 30 – 35oC pentru o eficienta maxima. Temperatura minima la care un dezumidificator poate fi pus in functiune, aceasta se incadreaza in jurul valorii de 5 grade.

     
  • Capacitatea rezervorului – intre 2 si 8 l. Alegand un model cu rezervor mai mic va trebui sa il golesti mai des, insa va fi mult mai usor de manevrat. Un model cu o capacitate de 8 l se incadreaza in zona produselor profesionale si poate fi folosit si in lucrari mai ample. Majoritatea dezumidificatoarelor sunt dotate cu senzori de deconectare in momentul umplerii rezervorului cu lichid.

     
  • Nivelul de zgomot este cuprins intre 40 si 54 dB (nivelul maxim acceptat). In general, nivelul de zgomot se masoara de la o distanta de 1 m in jurul aparatului. Astfel, acesta difera in functie de locul in care aparatul este plasat, precum si de izolatia fonica a camerei. Alegand un model cu doua viteze de functionare, nivelul de zgomot este diferit.

     
  • Posibilitatea de conectare la sistemul de canalizare se recomanda in casele mari, cu o umiditate ridicata. Pentru a evita golirea rezervorului la intervale scurte de timp, racordarea la sistemul de canalizare elimina apa acumulata din aer direct in conductele de scurgere.

     
  • Greutate – un aparat al carui rezervor este golit, poate cantari intre 7 si 30 kg, greutatea fiind direct proportionala cu performantele produsului in ceea ce priveste volumul de aer filtrat.
     
  • Posibilitate de transport este imbunatatita prin manere si roti.


  • Pretul unui dezumidificator poate fi cuprins intre 200 si 1800 RON. Produsele mai scumpe de 1000 RON au o putere mult mai mare de acoperire (pana la 100mp) si pot fi utilizate pentru lucrari de constructii. Dispozitivele mici pot fi folosite cu succes in bai, dressinguri sau debarale demaxim 5 m2.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea